Annons

Nerskärningar på Kafé Kryddan

Kommunen ska ta bort tre av fyra tjänster på Byavångens Kafé Kryddan. Men det ska inte innebära några förändringar för öppettider eller utbud, enligt omsorgschef Camilla Andersson, istället hoppas man att ideella krafter ska ta över delar av verksamheten.
Tomelilla • Publicerad 12 april 2019
Så här firade kommunen när Kafé Kryddan fick sitt namn i december 2017.
Så här firade kommunen när Kafé Kryddan fick sitt namn i december 2017.Foto: Jenni Dahlgren

Kafé Kryddan på Byavången i Tomelilla har idag fyra anställda, men kommunen vill anpassa verksamheten till att drivas av bara en anställd, en förändring som ska börja gälla till hösten.

”Idag är det hög bemanning på Kryddan, och tanken är att vi ska jobba på ett annat sätt.”

Trots nedskärningen ska Kryddan ha samma öppettider och kvalitet enligt Camilla Andersson, omsorgschef på vård och omsorg.

Annons

– Vi håller på att göra anpassningar och ser över verksamheterna. Idag är det hög bemanning på Kryddan, och tanken är att vi ska jobba på ett annat sätt, säger Camilla Andersson.

Byavången i Tomelilla.
Byavången i Tomelilla.Foto: Jenni Dahlgren

Istället vill man involvera föreningar och organisationer till att vara mer delaktiga.

– Vi har mycket resurser ute i samhället, så vi vill involvera medborgarna utan att det påverkar utbudet.

Hon säger att träffpunkten är viktig, men att man vill jobba på ett annat sätt som inte kräver så mycket personal.

– Vi har inga planer på att stänga caféet men utbudet kan ses över och därmed bli mindre resurskrävande i form av personalresurser. Det kan också tänkas att någon annan verksamhet kanske visar sig intresserad av att driva caféet. Alla detaljer är inte på plats än utan det är sånt vi arbetar vidare under våren förhoppningsvis delvis tillsammans med de som är gäster på Kryddan idag.

Från och med hösten vill kommunen att förändringen ska vara genomförd.

– Vi ska vara mer som spindeln i nätet, och som kommun behöver man ju inte göra allt själv. Det här är ett nytt sätt att tänka och det finns många medmänniskor där ute som vill vara till nytta, det ska vi skapa förutsättningar för, säger Camilla Andersson.

Exakt hur mycket kommunen sparar in på nedskärningen vet hon inte i nuläget, men hon säger att personalen är insatta och att de erbjuds annat jobb inom det kommunala.

– Vi flyttar resurserna till andra ställen där de gör mer nytta. Vi har alltid ett uppdrag att hushålla med våra resurser och det gör att vi ständigt och jämt måste ser över var de gör mest nytta, säger Camilla Andersson och tillägger att om någon förening eller dylikt har intresse av att vara delaktiga i att forma verksamheten så är de välkomna att höra av sig till.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons