Nu är det klart vilka som styr

Tomelilla Artikeln publicerades

Ett politiskt sexpack bestående av C, M, FP, KD, MP och SPI har slutit ett avtal om ett minoritetsstyre för de kommande fyra åren. Den miljöborgerliga konstellationen hoppas nu på samförstånd från S och V.

I onsdags blev till slut avtalet klart mellan de sex partierna som nu vill bilda ett styre för Tomelilla under den kommande mandatperioden.

Centern, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och SPI har tillsammans 20 mandat av 41.

Och Leif Sandberg (C) betonar att man är väl medvetna om att man att även om man är det största blocket är en minoritet – men man ser sig som den starkaste lösningen med tanke på det extrema parlamentariska läget som råder i Tomelilla efter valet.

Hopp om samförstånd

– Vi är en minoritet, med all den respekt för demokratin som det innebär, säger Leif Sandberg – som är de sex partiernas kandidat till posten som kommunstyrelseordförande.

Och Lotta Hedström (MP) betonar att man hoppas på samförstånd från Socialdemokraterna och Vänstern när det gäller både minoritetens "regeringsbildning" – och i andra frågor framöver.

För minoriteten med sina 20 mandat kommer man att behöva söka stöd i olika frågor i kommunfullmäktige – där S och V har 11 respektive 1 mandat och SD 9.

– Tidigare har det varit mycket beslut i slutna rum, nu kommer kommunstyrelsen och fullmäktige att bli viktigare, säger Anders Albäck (FP).

–Vi ska aktivera fullmäktige – det kommer att bli mer politiskt fotarbete, säger Bo Herou (KD).

Läs hela artikeln i fredagens tidning:
http://eya.ystadsallehanda.se