Nu har sista dansen gått i Alunbruket

Tomelilla Artikeln publicerades

– Visst är man bitter för bygdens skull. Det är en epok som går i graven, konstaterar Mats Andersson, ordförande i Alunbrukets numera upplösta festkommitté.

Fylla och slagsmål är de främsta skälen till att markägaren Högestad & Christinehof Förvaltnings AB valt att säga upp arrendet.

– Vi tycker inte att det är rätt sorts aktivitet att ha i området, säger vd:n Fredrik Piper.

Uppsägningen av arrendet innebär slutet för en halvsekelgammal tradition.

Sedan början av 1950-talet har Andrarums Röda korskrets, skytte-, idrotts-, hemvärnskarat- och brandkårsföreningar gemensamt ordnat dans i Alunbruket på pingst- och midsommardagen.

Scenen har gästats av rikskända artister som Charlotte Perelli och Hasse Andersson och Kvinnaböske band och dansbanden Vikingarna, LasseStefanz och Thorleifs.

– Dansen fungerade som en debut i nöjeslivet för ungdomarna i bygden, förklarar Ingvar Johansson, som varit engagerad i evenemangen i drygt 50 år.

Fredrik Piper säger att han förstår föreningarnas besvikelse över avhysningsbeslutet.

– Det ligger mycket ideellt arbete bakom arrangemangen i Alunbruket. Vi har försökt kompensera fördet genom att betala en skälig inlösen.

Köpesumman är hemlig, men ett sexsiffrigt beloppska nu komma Andrarumsföreningarna till godo.

Idag finns inga konkreta planer för hur dansbanan ska användas i framtiden.

– Det beror lite på hur vi väljer att utveckla vår satsning i Ekoparken på Christinehof. Men vi vill hitta en nisch som är mer fridfull och familjeinriktad, säger Fredrik Piper.