Nu tackar gamla Scan för sig

Tomelilla Artikeln publicerades

Nu så är det slut på gamla tider, nu så är det färdigt inom kort. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Fast först och främst ska inredningen monteras ner, det ska plockas, sorteras, flyttas och krossas...

Innanför grindarna till det gamla scanområdet ser det just nu ut som om en bulldozer gått bärsärk. Vilket i och för sig inte är långt från sanningen.

I stora högar ligger tegelstenar för sig. Isolering, virke och lysrör likaså.

– Det är själva sorteringen av materialen som är tidsödande vid en sådan här rivning. Allt miljöfarligt måste plockas ut för sig, berättar Magnus Matthies, på rivningsföretaget Oscars Demolition AB.

Arbetet med att en gång för alla jämna scanområdet med marken drog igång för precis en månad sedan.

Reningsverket och skjulen på framsidan fick ge vika först. Sedan förflyttades krafterna över till den 5 200 kvadratmeter stora huvudbyggnaden.

Det handlar om tiotusentals ton tegel och betong som ska plockas ner och hackas sönder. Just tegelkrosset är för övrigt tänkt att säljas som material till vägbyggen. Även om någon intresserad köpare ännu inte uppenbarat sig. Innanför det gigantiska husets väggar, vad som är kvar av dem, har allt som inte bör ätas av den stora skopan redan tagits ut.

I trapporna kliver vi över stora lösa betongbitar, i de gamla kylkorridorerna ligger murbruk och lösa kakelplattor och längst upp på vinden kan man, om man vågar, sticka upp huvudet genom taket och smaka på aprilsolen.

Härifrån ser man också den 40 meter höga skorstenen. Den lär står trygg fram till och med den 30 juni. Så länge har nämligen Telia Sonera betalat för att ha sina master där.

– Men vi hoppas kunna få bort dem tidigare än så. När skorstenen väl är nere bör rivningen vara klar efter någon vecka, så senast i mitten av juli, säger projektledaren Ture Snygg.

Och skorstenen får lämna jordelivet med dunder och brak. Den ska nämligen sprängas i bitar. Att låta den står kvar som monument över vad som en gång var Tomelillas starkaste arbetsplats är inte aktuellt.

– Den är i väldigt dåligt skick och toppen kan ramla av när som helst, så det är bäst att den får följa med resten av bygget, slår Magnus Matthies fast.