Ny öl på korn från slottet

Tomelilla Artikeln publicerades

Det har gått fem år sedan Jan Ehrensvärd flyttade hem till Sverige för att ta över faderns lantbruk på Tosterups slott. I augusti kommer Carlsbergs premiumöl Eriksberg att lanseras i butikerna, helt gjord på korn från ägorna.

Under veckan har det varit bråda dagar på Tosterups slotts ägor.

Gräs, raps och maltkorn har skördats och nu är det bara de två vetesorterna som ska upp.

Tack vare ett nytt kontrakt med Carlsbergs bryggerier - som skrevs under i våras - åker kornet direkt till mälteriet för att förberedas till öl.

– Före kontraktet gick allt vi odlade till mellanhänder, men nu skickar vi 700 ton korn direkt till mälteriet där det ska ligga i vatten och gro. Det känns jätteroligt med ett samarbete som innebär att en produkt tillverkas av just vår råvara, säger Jan Ehrensvärd med ett brett leende.

Han säger att det finns en ökad medvetenhet bland kunderna som efterfrågar närodlat.

– Man vill veta vad man äter och dricker och jag började prata om ett samarbete redan för tre år sedan. Det är kul att ett så stort företag vill komma nära ett litet företag på det här sättet.

Andra mälteriet

Det är förra årets kornskörd som ligger till grund för det öl som snart kommer ut på Systembolaget. När kornet blötlagts på mälteriet byggs de enzymer som behövs vid mäskningen för att ge Eriksbergsölen sin speciella karaktär, som bland annat alkoholhalt och sötma.

– Det roliga är att det faktiskt fanns ett litet mälteri i västra flygeln här på mitten av 1700-talet. Den så kallade mältkarmen var gjord i flissten och vattnet som användes vid mältningen av ölet tömdes därefter ut i vallgraven runt slottet.

Han misstänker att ölet var av den svagare sorten och enbart till gårdsbehov, men samtidigt känns det som att man plockat upp den historiska stafettpinnen. Tillsammans med sin fru Catherine och deras tre barn trivs han väldigt bra på landet.

– Innan jag tog över företaget hade jag inte jobbat inom lantbruk men det har varit en rolig utmaning och vi har många idéer på gång. Bland annat är vi i full gång med att plantera 45 000 äppelträd öster om parken.

Beskiver slottets historia

Tosterups slott är bland annat känt för att Tycho Brahe tillbringade en tid av sin uppväxt på slottet, men det finns inga släktband mellan Ehrensvärdarna och Brahes.

–  Historien kring gården och slottet är spännande och min pappa och jag har faktiskt precis blivit klar med en bok om slottets historia som snart kommer ut.

Att Jan som föddes i slutet av 60-talet skulle ta över slottet var inte en självklarhet när han var yngre.

– Jag har ofta fått höra ”vilken tur du har” om min historia, men med det kommer ett ansvar också. Men jag trivs jättebra och med lite tur är det kanske någon av mina barn som har lust att ta över i framtiden.