Nya planer smids i smedjan

Tomelilla Artikeln publicerades

Efter 43 år av smidesverksamhet går bröderna Kaj Åke och Sven Erik Olsson i pension. Mats Ohlsson, entreprenör och vd för Examec, har tagit över stafettpinnen och hyser stora planer för hur företagens kunskapsområden ska komplettera varandra.

– I dag arbetar vi med maskinbearbetning och montage, men har nu kompletterat med svetsade konstruktioner. Nu kan vi göra allt själva och vi ser bra möjligheter för en marknad för en duktig aktör inom industrismide, säger Mats Ohlsson.

Många år utomlands

Trots sin ödmjuka framtoning är det ingen slump att han hamnat där han hamnat med 75 miljoner kronor i omsättning och drygt 30 anställda. Efter att ha pluggat på Tekniska högskolan i Lund arbetade han för Tetra Pak där ägnade han nästan tio år som vd för företaget i Indien, Jemen och Pakistan varefter som vd för ett av de tre produktbolagen, Tetra Top Packaging Systems i Lund. Mats Ohlsson har också varit ansvarig för Latinamerikaregionen på EF education, ett av världens största utbildningsföretag.

– Jemen var häftigt och genuint med jättefina människor, många fantastiska entreprenörer och företag. Många av de finaste människor jag mött har varit muslimer men jag trivs jättebra i Tomelilla, för det är lite som i Jemen faktiskt. Underbar natur, liv med hög kvalitet, närproducerat och vänliga människor, säger han.

Det var inte förrän han satt i Specialpartners koncernledning i Malmö som Mats Ohlsson började fundera på om det var möjligt att förvärva något själv.

– Köpet av Examec är det roligaste jag gjort.

Aldrig ångrat sig

Bröderna Kaj Åke och Sven Erik Olsson ser fram emot att få lite mer av den varan. Trots upp- och nedgångar har de inte ångrat att de lagt mer än fyra decennier av sitt liv på smidesbranschen.

– Vi kanske inte har varit ensamma i branschen men vi har varit bäst, säger Sven Erik Olsson och tillägger att ”man måste ju få skryta lite ibland också”.

Kaj Åke håller med om att det varit en spännande tid.

– Det gäller att hela tiden hitta lösningar på allt, säger Kaj Åke Olsson.

Bakgrund som smed

Det är Jörgen Thelander som blir chef för Examec svetskonstruktion. Han har en gedigen bakgrund som smed i regionen och hade senast ansvaret för produktionen på Sydkustens plåt och Industri i Ruuthsbo. Lite nervöst att ta över bröderna Olssons smide är det allt.

– Men jag har tio års erfarenhet inom verkstadsindustrin och allt handlar om personerna som jobbar tillsammans, säger Jörgen Thelander.

Examecs nyförvärv innebär att det kommer att nyanställas, men det är i nuläget oklart hur många det rör sig om.

Miljöarbetet är viktigt inom företaget vilket en nästan klinisk sopsortering på utsidan vittnar om. Examec tillverkar bland annat stora moduler till rullmatade tryckpressar, vetenskapliga maskiner för till exempel analyser av borrkärnor från havsbotten, magnetkärnor för partikelacceleratorer för vetenskapliga och kliniska områden som till exempel MaxLab och ESS med mera.

– En annan nyhet inom företaget är att tillsammans med Villavind AB tillverka ett vertikalroterande vindkraftverk där Examec tar fram en specialgenerator tillsammans med LTH i Lund, säger Mats Ohlsson.