"Overkligt att se någon med uppsprängd mage"

Tomelilla Artikeln publicerades

"Det känns overkligt att se någon med uppsprängd mage". 21-årige Calle Bromanfrån Tomelilla blev vittne till attentatet på Bryggaregatan i Stockholm i går.

Det var Calle Bromans första lediga dag på två veckor. Han och flickvännen gav sig ut för att julhandla längs ett av Stockholms mest populära shoppingstråk. De hade just lämnat Drottninggatans trottoar för att gå in i en skoaffär när det ofattbara hände.

– Vi hörde en kraftig smäll, ungefär som en smällare i en brevlåda. Jag trodde det var en nyårsraket som gått snett. Sedan syntes rök och metallbitar utanför fönstret, berättar Calle Broman för YA.

När han gick ut ur butiken för att se vad som hänt möttes han av en obehaglig syn. Alldeles runt hörnet låg en ung man och förblödde. Intill sig hade han en väska.

– Det var mycket blod överallt. Några människor skrek och många sprang fram till mannen som fortfarande andades. Runt omkring låg bortsprängda soptunnor och stuprör. Det var en syn som man egentligen inte vill se. Det var som i en film. Jag gick tillbaka till min flickvän och bad henne att stanna i butiken, fortsätter han.

Enligt Calle Broman tog det endast ett par minuter innan polisen fanns på platsen. Strax därefter anlände även ambulanspersonal.

– Poliserna gick fram och la en filt över mannen men när de såg innehållet i väskan tog de ett steg tillbaka. Poliserna hade då svårt att få bort allt folk som samlats på gatan. En del grät, säger han.

Tillsammans med två andra vittnen fick Calle Broman och hans flickvän följa med polisen till ett provisoriskt förhörsrum i en butik. Där fick de reda på att mannen just hade avlidit av skadorna.

Calle Broman kände igenden skadade mannen från gatan.

– Jag och min flickvän lade märke till honom. Han tappade sin ryggsäck. När han plockade upp den höll han den i famnen med båda händerna. Han såg ut att vara i 25-30 årsåldern, ganska kortväxt och såg påbyltad ut på överkroppen. Han verkade helt klart nervös.

Han vågar inte tänka på vad som skulle ha hänt om fler av sprängladdningarna detonerat. Att flickvännen tog med honom in i skoaffären just när bomben exploderade är rena turen menar Calle Broman. Han beskriver händelsen som en tankeställare.

– Livet kan vara kort. Man tror inte att sådant här kan hända i Sverige, säger Calle Broman.