Polisanmälningar om oönskad telespärrtjänst

Tomelilla Artikeln publicerades

En Tomelillabo har i dagarna anmält ett företag med säte på Malta för försök till fakturabedrägeri. Och det är inte den enda anmälningen av det aktuella slaget, enligt polisen i Tomelilla. Företaget säger sig sälja en spärrtjänst mot telefonförsäljning.

Polisen i Tomelilla fick nyligen in en anmälan om försök till fakturabedrägeri. Och enligt polisen är det inte den enda anmälningen i sitt slag.

Det handlar om en Tomelillabo som anmält att en telefonförsäljare från företaget Stoppa telefonförsäljning Ltd ringde upp och ville sälja en spärrtjänst mot telefonförsäljare.

Tomelillabon var inte intresserad av erbjudandet och tackade enligt polisanmälan nej.

Men en tid senare dök det trots det upp en faktura på 299 kronor från företaget, som har postadress på Medelhavsön Malta men som överlåtit faktureringen till ett bolag med säte i Solna.

– Det har varit fyra-fem anmälningar av det här slaget på senare tid, uppger Dan Bengtsson, stationschef vid Tomelillapolisen – som också säger att det kan vara svårt att utreda den här typen av ärenden.

En stunds googling visar att många runtom i landet verkar ha blivit uppringda.

På sajter som vemringde.se där allmänheten kan beskriva och söka på olika säljsamtal och tillhörande nummer finns en del omnämnanden av företaget.

Och även företaget Varningsinfos hemsida (företaget drivs av bland andra Dick Malmlund, tidigare på Svensk Handel) tog för några veckor sedan upp Stoppa telefonförsäljning Ltd, för vad som enligt Varningsinfo är att se som vilseledande marknadsföring.

Av sajterna framgår att en del av de uppringda uppfattat det som att försäljarna ringt från den välkända gratistjänsten Nix, och att det ofta är äldre som blivit uppringda.

Företaget har varit aktivt ett tag – i en artikel i Göteborgsposten i somras framgick att Stoppa telefonförsäljning var ett av de företag som då låg högst när det gällde antalet anmälningar till Konsumentverket.