Rattfyllerist döms till samhällstjänst

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: Stina Stjernkvist/TT

En bilist som strax före jul körde bil på Österlen med cirka 1,5 promille i blodet döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Att det inte blir fängelse beror bland annat på att mannen enligt tingsrätten anses ha tagit tag i sin situation på ett konstruktivt sätt.

Det var precis före jul som en medelålders manlig bilist ertappades med att köra bil onykter i Onslundatrakten.När han fick blåsa i mätutrustningen visade han sig ha 0,77 milligram alkohol per liter utandningsluft, det vill säga motsvarande 1,5 promille alkohol i blodet.För en tid sedan åtalades mannen för grovt rattfylleri – gränsen går vid 0,50 milligram per liter utandningsluft – och nu har tingsrätten avkunnat sin dom.Mannen döms som skyldig till grovt rattfylleri - han har själv erkänt att han kört onykter, men förklarat att han inte kände sig så påverkad att han kände att hans körning var trafikfarlig.

Tingsrätten anser dock, utifrån vad mannen berättat om körningen, att trafikfaran ändå var så stort att det ”inte går att undvika ett fängelsestraff”. Å andra sidan, anser rätten, finns det inte något övrigt som ytterligare stärker presumtionen för fängelse som påföljd.

Enligt frivården är den medelålders mannen lämpad för samhällstjänst, har på egen hand tagit kontakt med socialtjänsten och lämnar regelbundna blodprov för att visa att han slutat dricka.

Och bland annat utifrån detta, och att alkoholhalten med knapp marginal överskred 1,5 promille, så anser rätten att en villkorlig fängelsedom kombinerad med 50 timmars samhällstjänst blir en lämplig påföljd för mannen.