Renare väggrenar kring byarna i norr

Tomelilla Artikeln publicerades

Efter ett privat initiativ och några telefonsamtal gav sig ett tiotal personer ut längs vägarna kring Eljaröd, Andrarum och Bertilstorp i helgen, utrustade med sopsäckar.

-När turisterna kommer i sommar ska de förhoppningsvis inte lägga märke till något skräp, säger Fabian Rimfors, initiativtagare till skräpplockningsdagen.

För ett antal år sedan organiserade byalagen regelbundet skräpplockningsdagar längs de allmänna vägarna. Säckarna plockades då upp av Trafikverket.

-Men nu kräver Trafikverket att de föreningar som plockar skräp längs vägarna utbildar sina medlemmar. Alla ska genomgå en tredagarskurs, det är orimligt för en liten förening att klara av, säger Fabian Rimfors.

Han såg därför en annan lösning på problemet:

-Vi genomför det här som privatpersoner, förklarar han.

När Eljarödsborna Hanseric Jonsgården och Ingemar Aspegren - som för övrigt är ålderman i byalaget - fick varsitt telefonsamtal ställde de upp direkt. Likaså blev det napp i grannbyarna Bertilstorp och Andrarum. Klockan tio på lördagsförmiddagen gav sig plockarna ut, beredda att ta itu med tomburkar, bildäck och flaskor. Högestads gods tog på sig ansvaret att samla ihop säckarna.

Fabian Rimfors hade då redan gjort en insats på egen hand: rensat vägrenarna längs den fyra kilometer långa sträckan till Brösarp.

-Där blev det 20 säckar skräp, plus en hel del annat bråte. Det var mycket McDonaldsförpackningar och vodkaflaskor som slängts ut från bilarna på riksvägen.

Skräpplockningen längs de mindre vägarna blev en bjärt kontrast. Här fanns inte alls lika mycket skräp.

-Efter en timme, i Ludaröd, mötte vi plockarna från Andrarum. Då hade vi fått ihop tre säckar. Det var en del aluminiumburkar, men inga spritflaskor och inga McDonaldsförpackningar, berättar Fabian Rimfors.

Han är positivt överraskad över att det gick så snabbt att få till stånd en skräpplockardag, och hoppas att initiativet sprider sig till fler grannbyar nästa vår.

-Nu har vi antagit kommunalrådet Torgny Larssons utmaning och hoppas att fler gör det, säger han.