Rökgranat kastades in på fritidsgård

Tomelilla Artikeln publicerades
Ken Håkansson, samordnare på Soffta.
Foto:Sprisse Nilsson
Ken Håkansson, samordnare på Soffta.

Ett 20-tal personer befann sig på fritidsgården Soffta när en rökgranat kastades in genom nödutgången på torsdagseftermiddagen.

– Vi satt här och plötsligt började det pysa och väsa och komma rök. Jag såg ett cylinderformat föremål och tog det och kastade ut samma håll som det kom in, då såg jag ytterligare en på parkeringen på baksidan av fritidsgården, säger Ken Håkansson som är samordnare på Soffta.

Under tiden som han agerade tömde övrig personal fritidsgården på besökare och efter händelsen stängde verksamheten. Enligt Ken Håkansson har det aldrig hänt något liknande på fritidsgården tidigare men det finns ändå riktlinjer att följa.

– Under kvällen har vi suttit och skrivit händelserapporter och pratat av oss – hur mår vi och hur agerar vi i morgon. Vi har diskuterat vilka åtgärder kan vi vidta. Ett förslag är att vi får bevaka vår nödutgång och att en ur personalen får göra det, eller att vi får sätta in en väktare, vårt uppdrag är att jobba med ungdomar – inte bevakning, steg tre är att stänga verksamheten. Vi måste sända en tydlig signal till ungdomarna – dels de som vet vilka det är som gjort det här, dels till de som gjorde det - det kunde ha inneburit en fara. Man är kanske inte medveten om att det kan skapa brand eller personskada om någon fått den på sig, man kanske gör det på bus.

Om Soffta öppnar eller inte under fredagen är ett chefsbeslut och det väntas innan klockan 15 då fritidsgården egentligen ska öppna.

Polisen har varit på plats och tagit rökgranaterna i beslag.

Ken Håkansson ångrar inte att han var snabb med att springa fram till granaten.

– Det gäller att vara handlingskraftig någonstans, hade jag bränt mig i handen hade jag överlevt, hellre det än att få en brand i lokalen, säger han.

Turen var på hans sida och det blev inga, varken person- eller materialskador.

– Det var en färgad rökgranat så det blev lite orange färg på golvet men det kunde vi toka bort.

Polisen har upprättat en anmälan om ofredande mot grupp samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.