SD-ledaren slipper utredning

Tomelilla Artikeln publicerades

Är det okej för en SD-ledare att skriva ”arabslödder” och påstå att ”zigenare” är ficktjuvar på sin offentliga Facebooksida?

Enligt tidningen Efter arbetet skulle Håkan Malmgren internutredas, men nu tar partiets pressansvarige tillbaka uttalandet.

– Eftersom Håkan Malmgren ska ha förklarat bakgrunden till sina handlingar så känner jag inte till att det ska bli någon utredning, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna.

Håkan Malgren har tidigare förklarat att ”naturligtvis är inte alla romer i allmänhet kriminella” och att uttalandet ”arabslödder” skrevs i affekt. Han säger nu att det heller aldrig varit meningen att Facebooksidan skulle vara offentligt.

– Det är bara mina privata vänner som ska kunna se den sidan och jag vet inte vad som har hänt, om allt har blivit offentligt i samband med att Facebook uppgraderade sidan när man fick den nya tidslinjen, säger Håkan Malmgren (SD).

Ingen tid

Under mandatperioden har han publicerat olika kontroversiella inlägg på den lokala partihemsidan och efter att han hånat asylsökande flyktingar genom att kalla dem för ”skäggbarn” stängdes sidan ned av partiet. Därefter har den inte öppnats.

– Jag har ingen aning om när den öppnas igen, jag har haft fullt upp och inte haft tid helt enkelt, säger Håkan Malmgren.

Partiets pressansvarige Martin Kinnunen tycker inte att man har problem med rasism inom partiet.

– Skäggbarn är ett uttryck vi inte tycker om att använda för det är ett dåligt sätt att kommunicera på. Men det handlar också om den värdering man lägger in i uttrycket. Det är oacceptabelt om det används som ett skällsord men handlar det om att beskriva ett problem ser vi det mer som ett olämpligt uttryck. Framför allt är det dåligt eftersom det finns yngre asylsökande flyktingar, säger Martin Kinnunen.

Ökade utredningar

Under den senaste tiden har Sverigedemokraterna haft en ökad frekvens av internutredningar. Varför det är så kan inte Martin Kinnunen svara på.

– Det vet jag inte. Det handlar om enskilda individer och en handfull mängd personer.

Enligt Martin Kinnunen har ungefär 20 personer uteslutits eller blivit avstängda från att bli medlemmar sedan hösten 2010. Utestängning används när personer föregår uteslutningsärenden genom att lämna självmant.

Malmgren är inte rädd för att bli utredd eller utesluten ur partiet i framtiden.

– Nej, för jag kommer inte att använda det uttrycket längre, men jag tycker egentligen inte att uttrycket är olämpligt, det står för att man måste göra något åt de flyktingar som kommer hit utan legitimation, säger Håkan Malmgren.