30-åring skallade polis när han greps

Tomelilla Artikeln publicerades
Flera polisbilar tillkallades vid ett bråk på ett behandlingshem. En 30-årig man skallade och bråkade men poliserna och fördes till arrest. Mannen har nu fått sin dom.
Foto: Johan Nilsson/TT
Flera polisbilar tillkallades vid ett bråk på ett behandlingshem. En 30-årig man skallade och bråkade men poliserna och fördes till arrest. Mannen har nu fått sin dom.

När polisen kom för att hämta 30-åringen skallade han en av poliserna. I polisbilen hotade han att döda två poliser. Nu döms mannen till skyddstillsyn av Ystad tingsrätt.

Det var i januari 2017 som polis tillkallades till ett behandlingshem utanför Tomelilla. En 30-årig boende hade bråkat och hotat en i personalen verbalt.

Två poliser skickades till hemmet och när de kom såg de att mannen var påverkad av narkotika. Till en början gick allt lugnt till. Men när en av poliserna gick före passade 30-åringen till att skalla den andre polisen så att han vacklade till.

Under våldsamt motstånd brottades mannen ner och fick handbojor. Ytterligare en polisbil kallades till platsen. När bilen körde mot arresten i Ystad fortsatte 30-åringen att bråka och hotade de två poliserna att han skulle döda dem.

Ystad tingsrätt bedömer polisernas berättelse som trovärdig. Dock sänker man skadeståndet till den skallade polisen med hälften, det finns inte tillräcklig dokumentation att denne lidit psykisk eller fysisk skada, menar rätten.

30-åringen har en lång historia av drogmissbruk och kriminalitet bakom sig. Han har tidigare dömts för misshandel och våld mot tjänsteman.

Vid det nu gjorda ingripandet hade han redan dömts till skyddstillsyn för ringa narkotikabrott och skadegörelse.

Även dessa två brott läggs nu in i domen mot 30-åringen som alltså även döms för våld mot tjänsteman, olaga hot, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

Tingsrätten väljer att återigen döma 30-åringen till skyddstillsyn trots att brotten i sig bör ge fängelse.

Rätten menar att 30-åringen gjort ett uppriktigt försök att ta sig ur sitt drogmissbruk och sin kriminalitet. Han bör därför ges en ny chans, menar tingsrätten.