Skolväggarna klädda med böcker

Tomelilla Artikeln publicerades

"Work in progress", så kallar John Annas sitt nya antikvariat i Fågeltofta. Den gamla skolan är med sina 700 kvadratmeter den perfekta inramningen för alla böcker och i kväll startar han arrangemanget författarkvällar med Torbjörn Flygt som första gäst.

Skolan i Fågeltofta lades ned 1970 men fortfarande hittar John Annas handskrivna lappar med texter som "ta ej av skorna" kvarglömda i vissa rum. Sedan i våras har han ägnat sig åt att flytta alla böcker från antikvariatet i Ystad.

– Jag har fortfarande kvar Torgbokhandeln i Simrishamn där jag började, säger John Annas och visar runt bland bokhyllorna.

Den största anledningen till att han tagit verksamheten till landsbygden är utrymmesskäl, men läget vid vägen har visat sig vara bättre än väntat.

– Här passerar många bilar, vilket leder till många spontanbesök, så man kan säga att folk redan har hittat hit. Det är roligt för läget är allt.

Torbjörn Flygt

Antikvariatet med kafé har öppet dagligen, på vardagar mellan klockan 12-18, och på helgerna mellan 11-16 på lördagar och 12-16 på söndagar. Men i kväll är det alltså dags för den första författarkvällen.

Först ut är Torbjörn Flygt och följande två torsdagar står Carolina Fredriksson och Gabriella Håkansson på tur.

– Det blir samtal om litteratur och läsning, böcker och upplevelser. Jag har förmånen att välja de författare jag gillar och samtalen genomförs med stöd från Statens kulturråd.

Han berättar att han alltid sysslat med böcker i någon form. Någon författardröm när han dock inte i nuläget.

– Jag började sälja böcker -99 och det är skönt att vara sin egen och göra som man själv vill. Jag gillar samtalet och vet inte vad författarna väljer att tala om men det ska bli jättespännande att se vad det blir för ämnen.

Personligen gillar han att läsa David Sedaris och konstaterar att "alla kan uppskatta honom", en annan favorit är Elif Batumans "Besatta - äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem" och den amerikanske författaren Steve Erickson.

Vilka böcker efterfrågas och vilka säljer inte alls?
– Många frågar efter Sture Dahlström medan författare som Henning Mankell och Liza Marklund inte säljer alls. Det är lite intressant faktiskt.

Trots myllret av böcker är det sällan han inte hittar en bok som en kund efterfrågar och han säger att han är bättre på att komma i håg titlar och text än att känna igen folks ansikten. Trots att intresset för begagnade böcker går lite upp och ned behöver han knappast ligga sömnlös för att antikvariatet skulle drabbas av bokbrist.

– Som en kollega i Lund en gång sa - av tio kunder som kommer in i bokhandeln vill nio sälja - och det är ju inte så konstigt med tanke på vad det kostar med dyra lägenheter. Folk har inte utrymmet för stora bibliotek helt enkelt.