Skyllde på passiv rökning – nu dömd för drograttfylleri

Tomelilla Artikeln publicerades
Ystads tingsrätt.
Ystads tingsrätt.

Polisen grep en drogpåverkad förare på bar gärning på Torget. Själv nekade han till brott och förklarade att han hade fått i sig substanser via passiv rökning.

Det var i mitten av december som polisen en kväll fattade misstanke om en förare som hade parkerat en bil vid Torget. I bilen påträffades en bit cannabis på golvet och provtagning visade att den 20-årige föraren hade narkotika i blodet.

Själv menade mannen dock att detta berodde på att rester fanns kvar i hans blod från en fest fyra dagar tidigare, samt att hans medpassagerare rökt hasch i bilen varpå han andats in röken.

Ystads tingsrätt har nu valt att gå på åklagarens linje.

De anser att halterna av narkotika var så höga att det är osannolikt att preparaten satt kvar i kroppen i fyra dagar. Vidare menar man att att det är otänkbart att föraren fått i sig sådana mängder hasch genom inandning under den korta tid medpassageraren rökte i bilen.

Därmed dömer tingsrätten mannen för ringa narkotikabrott samt rattfylleri. Påföljden sätts till 40 dagsböter à 50 kronor per dag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.