Smakrik festival med tusentals besökare

Brösarp Artikeln publicerades
På avdelningen skånska smaker köade besökarna köade framför gourmetkockar från fem skånska restauranger, som hade skapat fantasifulla rätter av skånska råvaror.
Foto:Mark Hanlon
På avdelningen skånska smaker köade besökarna köade framför gourmetkockar från fem skånska restauranger, som hade skapat fantasifulla rätter av skånska råvaror.

Sockersaltad torsk med persilje- och nässelpudding - eller en läcker wrap på de sista resterna i kylskåpet.

Årets upplaga av Skånes matfestival bjöd på smaker av de mest skiftande slag.

I tre dagar har tusentals besökare strövat runt på festivalområdet i Brösarp, valt och vrakat bland smakportioner, handlat skånskt och låtit sig inspireras av matkreatörer.

Stjärnmärkta kocken Titti Qvarnström var en av inspiratörerna, och hon ville få besökarna att minska matsvinnet.

– Det handlar om att inte låta något gå till spillo, att använda maten innan det är för sent. Då gäller det att våga lita på sina sinnen. Vi hade varit utdöda som ras om vi inte hade känt på oss när mat blivit dålig, sa Titti Qvarnström.

Hon målade upp en scen där allt som fanns i kylskåpet var lite korv, några skivor rökt lax, ärtor, kokta och råa ägg.

– Ägg är en fantastisk råvara i en perfekt förpackning, och de har en otrolig hållbarhet. Om man lägger dem i kylen kan man lägga till en månad på hållbarheten, berättade hon.

Sedan fick deltagarna i den så kallade "cook-a-long"-föreläsningen själva vispa de råa äggen till majonnäs med hjälp av rapsolja, och ge den smak av senap och pepparrot. Tillsammans med de andra kylskåpsresterna, som placerats ut på borden, skapade de sedan en läcker och mättande wrap.

Titti Qvarnström gav också en mer avancerad matlagningskurs - en så kallad master class - i konsten att använda det vilda i köket. Och hon var lyrisk över årets matfestival:

– Vilket upplägg, vilka besökare, vilka utställare, vilket väder!

Titti Qvarnström tyckte att matfestivalen blir större och bättre för varje år.

– Nu har den hittat sin form. Det är så roligt att få vara med här, sa hon.

Marie Skogström är en annan prisbelönt kock, och hon lät sina deltagare skapa desserter av det mer avancerade slaget: en äppelkaka med vinbakade äpplen, vit chokladkola, krämig vaniljglass, krispiga salta smulor - toppat med varmt kanelskum. På hennes lektion lagades det också en mousse av vit choklad med yoghurt och havtorn - i form av söndagsägg.

Monica Lagnevik, Marianne Palmgren och Peggy Leufstedt var tre av deltagarna som kämpade koncentrerat.

 – Den här kolasåsen var svår att göra, man skulle börja med att smälta sockret i en kastrull, sa Monica Lagnevik.

Men med små tips från Marie Skogström lyckades det.

– Det här är väldigt kul, tyckte Peggy Leufstedt.

I år hade barnen en egen avdelning på festivalen. Där var måltidspedagogen Anton Daag ansvarig.

– Mat ska vara gott, roligt och okomplicerat, menade han.

I ståndet Håriga mackan fick de yngre deltagarna komponera sina egna mackor med hjälp av grönsaker i olika färger. Ett knep som enligt Anton Daag får dem att äta mer grönt.

– Då äter man plötsligt inte broccoli, utan en näsa, till exempel.

Barnen fick också möjlighet att se hur en rädisa kommer till, genom att plantera ett frö och sedan ta med sig krukan hem.

– De får också en egen talong där de fyller i vad de provsmakar här på festivalen, berättade Anton Daag.

Allra mest trängsel var det på den del av området som kallades Skånska smaker. Här hade sju gourmetrestauranger skapat nya smaksensationer på skånska råvaror - någon med västafrikansk touch, en annan med smak av ramslök och en tredje med choklad och lamm.

Agneta Nordlund-Persson och Rune Persson var två av alla provsmakare.

– Den sockersaltade torsken var riktigt god, konstaterade de.

Paret har besökt Skånes matfestival även tidigare år.

– Det är roligt med alla smaker här, och det är nya grejer i år.

Festivalchefen Charlotta Ranert från Livsmedelsakademin var också nöjd med årets arrangemang.

– Allt har gått jättebra, deltagarna har varit så nöjda och det känns som om vi har haft mer innehåll i årets festival, sa hon.