Sotningsentreprenör polisanmälde Tomelilla för förtal

Tomelilla Artikeln publicerades

Tomelilla kommun smutskastar den tidigare sotningsentreprenören Skorstensteamet på kommunens hemsida. Det anser Ingvar Asplund på Skorstensteamet som polisanmält kommunen för förtal.

Den infekterade striden om sotningen i Sydöstskåne, där upphandlingen av Skorstensfejarmästare Lundquist ifrågasatts både av förre entreprenören Skorstensteamet och av andra, har nu tagit sig ännu ett uttryck – en polisanmälan. Bakom anmälan ligger Ingvar Asplund, en av Skorstensteamets ägare.

För ungefär tre veckor sedan lades en nyhetstext ut på Tomelilla kommuns hemsida med information om den nya sotningen.

I texten hävdas att Sydöstskåne under 2012 hade fler eldstadsrelaterade bränder än i resten av Sverige. Och i ett pdf-dokument som länkas till från kommunens hemsida, skriver räddningstjänstförbundet – med underskrift av Tom Settervall från SÖRF och Torgny Larsson i egenskap av ordförande i SÖRF:s direktion – att det finns ett samband mellan antalet eldstadsrelaterade bränder och kvaliteten på sotningen.

De formuleringarna och påståendena fick Ingvar Asplund på Skorstensteamet att bli riktigt arg. Så arg att han gjorde en polisanmälan om förtal mot Tomelilla kommun.

-Att man går ut med att det skulle vara vår sotning som gör att det brinner – det är bedrövligt att man påstår det! Det kastar en skugga över oss och vår personal, säger Ingvar Asplund.

Han anser att det är upprörande att Tomelilla kommun på sin hemsida fortsätter gå ut med uppgiften om det skulle ha inträffat exceptionellt många skorstensbränder i fjor.

Uppgiften om de många bränderna presenterades i samband med upphandlingen i vintras. Men hur den siffra som då nämndes om 76 eldstadsrelaterade bränder räknats fram är oklart. Enligt SÖRF:s egen statistik över brandorsaker 2012 – som YA tagit del av – var 12 av 120 bränder i bostäder orsakade av soteld.

När Ingvar Asplund häromdagen ville veta vad som hänt med polisanmälan kunde ingen på polisen hitta den i polisens system – vilket inte gjorde Ingvar Asplund mindre irriterad. Resultatet blev att han gjorde en förnyad anmälan i förrgår.

Men några rättsliga följder ser det inte ut att bli av Ingvar Asplunds polisanmälan. På polisen i Tomelilla har man efter en titt på ärendet kommit fram till att det inte rör sig om något som kan klassas som kriminellt.

-Vi kommer inte att utreda det här, säger Dan Bengtsson, stationschef på polisstationen i Tomelilla.

Men det gör inte anmälan mindre viktig anser Ingvar Asplund.

-Det är en markering!

YA har utan framgång sökt Torgny Larsson för en kommentar.