Storkpar redan på plats i Onslunda

Onslunda Artikeln publicerades
Två storkar sitter på Carl Olof Lassens tak.
Foto: Carl Olof Lassen
Två storkar sitter på Carl Olof Lassens tak.

Storken har landat på Carl Olof Lassens tak i Onslunda. ”Det är otroligt tidigt och jättekul” säger Carl Olof Lassen.

Carl Olof Lassens storkbo har redan tagits i bruk av det storkpar som lämnade boet efter förra sommaren. Om det betyder att han kommer att få stödmata storkarna vid en köldknäpp återstår att se, men för tillfället är det vår i luften.

– Deras två ungar lämnade boet ovanligt sent förra året också, men storkparet som nu kommit har inte varit nere i Europa utan vid storkhägnet väster om Sjöbo. De som kommer söderifrån är bara i höjd med Frankrike och på Bornholm än så länge, säger Carl Olof Lassen.

Förra året fick storkparet fyra ungar, men den ena ungen försvann på ett oklart sätt och en av ungarna hade en deformerad vinge, vilket upptäcktes när den skulle ringmärkas, och togs då till ett storkhägn.

– I år kom storkarna hit redan den 12 februari, vilket är väldigt tidigt. Förra året kom de senare i februari och det blev lite problem när snön kom i början på mars, berättar han.

Carl Olof Lassen fick då gå in och stödmata storkarna i omkring en veckas tid.

– Så länge det inte finns snö eller är tjäle i marken är det inga problem för storkarna att själva hitta mat. Just nu är en av dem ute och jagar föda! säger Carl Olof Lassen.