Stort bedrägerimål snart till ända

Tomelilla Artikeln publicerades
YA den 4 juli 2015.
Foto:Stefan Gustavsson / SvD / TT
YA den 4 juli 2015.

På onsdag är det dags för slutplädering i målet mot 36-åringen som misstänks för bland annat 20 fall av grovt bedrägeri.

Förhandlingarna har pågått i över en månad och nu begärs mannen återigen häktad i ett annat fall som rör ekobrott.

Förhandlingarna mot den misstänkta 36-åringen, som är bosatt utanför Tomelilla, inleddes den 10 september. Utredningen är drygt 1 700 sidor lång och rättegången har föregåtts av en lång tids spaningsarbete av polisen. Det var efter nästan ett år som mannen till slut kunde gripas i Halland, i maj i år.

Inledningsvis åtalades 36-åringen på 24 åtalspunkter. Utöver detta har det sedan tillkommit två tilläggsstämningar med ytterligare en respektive tre åtalspunkter. Brotten som 36-åringen misstänks för gäller i huvudsak grova bedrägerier, totalt 20 stycken.

Enligt åtalet lurade 36-åringen lantbrukare runtom i södra Sverige under flera år. Genom annonser som lantbrukarna lagt ut på olika hemsidor tog han kontakt med dem och påstod att han ville köpa deras nötkreatur. Men 36-åringen hade aldrig för avsikt att betala för djuren och i flera fall förde han över pengar som han sedan tog tillbaka. Därefter sålde han djuren vidare på andra orter och kunde på så sätt lura till sig hundratusentals kronor av lantbrukarna.

36-åringen använde samma tillvägagångssätt i en rad affärer om maskiner och fordon på bland annat köp- och säljsajten Blocket. Han har även själv påstått sig sälja diverse fordon och tillbehör som efter betalning aldrig kommit köparna till hands.

De övriga brott som mannen åtalas för är två fall av grov förskingring, tre fall av olaga hot, en misshandel, hot mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman. De två senare åtalspunkterna rör händelser då 36-åringen dels genom telefonsamtal framförde hot mot ett flertal polismän, dels att han uttalat att han skulle söka upp en polisman under kvällstid för att hämnas.

Den åtalade 36-åringens har erkänt de faktiska omständigheterna i flertalet utav bedrägerierna men förnekar dock brottslig gärning och flera åtalspunkter i sin helhet.

Samtidigt som den månadslånga rättegången nu går mot sitt slut har 36-åringen återigen begärts häktad i ett annat fall där han misstänks för grovt bokföringsbrott och medhjälp till flera skattebrott. Ekobrottsmyndigheten, som lämnat in begäran, yrkar att 36-åringen häktas om det blir så att hans nuvarande frihetsberövande upphör. 36-åringen har tidigare varit häktad även i ekobrottsfallet men släpptes då på grund av sitt dåvarande hälsotillstånd.