Studenter röjer för skidåkning och visioner

Tomelilla Artikeln publicerades

De rensar sly och skapar visioner – på en och samma gång. Från Brösarps skidbacke vidgar studenterna från SLU Alnarp sina vyer på flera sätt.

Ziva Zelic från Slovenien drar på sig arbetshandskarna och tittar upp mot backen, där en av hennes kursare rullar ihop skidliftens rep.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra än, jag väntar på order, säger hon med ett skratt.

20 studenter från SLU Alnarps masterprogram i landskapsarkitektur tillbringar den här veckan tre dagar i Brösarp. Besöket är en del i en kurs om kulturarv.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man använder kulturarvet i utvecklingen och att det inte blir något som säger stopp, konstaterar läraren Anna Peterson.

Kursen är teoretisk men hon tycker det är viktigt att studenterna kommer ut och får se vad landskapsarkitektur handlar om i praktiken.

– Och det är viktigt att de förstår hur mycket eldsjälar faktiskt gör. Det får de en väldigt tydlig inblick i genom Fabian, säger hon och syftar på Fabian Rimfors, projektledare för byns Leaderprojekt och ordförande i Brösarps Alpina skidklubb, som kommer bärande på en stor rulle nytt rep till liften.

Röja sly

Elevernas praktiska arbete i Brösarp går helt enkelt ut på att förlänga liften och röja sly i backen inför den kommande snösäsongen, så att backen blir mer tillgänglig.

Samtidigt har de till uppgift att arbeta fram förslag till strategier, som skulle kunna göra Brösarp mer attraktivt.

Ziva Zelic vill hitta strategier för att få bybor i olika åldrar att mötas och lära av varandra. Och en bilpool tror hon skulle kunna vara ett lyft.

Från Island

Isländska Sigridur Duna vill ta fram ett nytt och mer informativt kartmaterial över trakten, där tillgängligheten spelar stor roll.

– Den här backen, till exempel, säger hon och tittar ner. Kan man cykla i den? Och var kan man köra längskidor?

Och så fortsätter arbetet med den nya liften.