Annons

Svårt för oskyddade trafikanter i Spjutstorp

Brist på trottoarer, inga övergångsställen, bilister som inte håller hastighetsgränserna. För fotgängare kan det vara rena vågspelet att gå till busshållplatsen i Spjutstorp, anser Maria Larsson som bor med sin familj i en villa vid Onslundavägen – och som nu skrivit till Trafikverket om situationen för oskyddade trafikanter i byn.
Spjutstorp • Publicerad 8 januari 2019
Maria Larsson och hennes familj är oroliga över trafiksituationen för oskyddade trafikanter i Spjutstorp. Här är hon och maken Magnus Larsson med barnen Melker, Milton och i vagnen Milli – i den för fotgängare obehagliga korsningen mitt i byn.
Maria Larsson och hennes familj är oroliga över trafiksituationen för oskyddade trafikanter i Spjutstorp. Här är hon och maken Magnus Larsson med barnen Melker, Milton och i vagnen Milli – i den för fotgängare obehagliga korsningen mitt i byn.Foto: Mark Hanlon

Maria och Magnus Larsson bor sedan tolv år tillbaka vid Onslundavägen i Spjutstorp – ”stora vägen” genom byn. Och med åren har de blivit mer bekymrade över trafiksituationen där.

Visserligen har hastigheten sänkts från 50 till 40 – men det är många som ändå kör betydligt fortare än så. Och att gå med barnvagn och gående småbarn till busshållplatsen några hundra meter bort är en obehaglig upplevelse – särskilt nu under den mörka årstiden, berättar Maria.

Annons

– Först ska man över vägen, det finns ju bara trottoar på ena sidan. Sedan när man kommer till busshållplatsen ska man över flera vägar och den korsningen är ju väldigt märklig för gående – det är jättestora vägytor och ingen trottoar. Ska man sen ta bussen åt Tomelillahållet ska man över vägen igen, precis vid svängen där sikten är skymd. För ett tag sen var det nära att jag och barnen blev påkörda en morgon när vi skulle dit, då hade vi ändå reflexer på både oss och barnvagnen.

Efter den händelsen skrev Maria Larsson till Trafikverket, som ansvarar för Onslundavägen. Hon undrade i sitt mejl bland annat varför de övergångsställen som tidigare funnits tagits bort. Och hon framförde att det borde finnas om inte övergångsställen så åtminstone någon form av farthinder.

När det gäller övergångsställen har hon förståelse för svaret hon fick från från Trafikverket.

Svaret går ut på att man numera har övergångsställen främst på ställen där många ska över vägen, att övergångsställen också kan ge en falsk säkerhetskänsla, och att det visat sig att det sker fler olyckor vid övergångsställen än på ställen där fotgängare korsar vägen utan övergångsställe.

Men när det gäller andra eventuella åtgärder står det inget i svaret från Trafikverket.

– Och något skulle behövas för att få ner farten här. Det är ännu värre när det snöat, eftersom trottoaren sällan röjs så får man gå ute i vägen då.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons