Svensk mat lockar italienare
22-årige Gustav Jönsson och jämngamle Haris Hadzajlic är duon som basar bland Drakamöllans grytor och kastruller.
De två tog över ansvaret när den tidigare kökschefen Eva Maltais lämnade sin tjänst efter sju år på restaurangen.
Haris Hadzajlic började i slutet av september, Gustav Jöänsson någon vecka senare.
När kocken Lena Stålhammar kommer tillbaka från sin mammaledighet är teamet komplett.
Gustav Jönsson har tidigare varit kökschef på Brummers krog och Haris Hadzajlic har arbetat med Anders Vendel i Kåseberga.
– Det var otroligt utmanade att jobba med Anders, han är en av Sveriges bästa kockar. Men jag kände det var dags att stå på egna ben och se om min mat kan falla publiken i smaken, säger Haris Hadzajlic. Även om gästerna kanske inte ska vänta sig en radikal förändring av Drakamöllans meny, vill de nya kockarna sätta sin egen prägel på maten.
– Drakamöllans koncept har tidigare handlat mycket om att ta en lokal råvara och genomarbeta den, säger Haris Hadzajlic.
– Men både min och Gustavs ambition är att maten ska vara så enkel som möjligt och så god som möjligt. Det är ett tänk som ligger rätt i tiden, säger Haris Hadzajlic.
Denna filosofi sattes på prov i går när en av Italiens mest välkända matskribenter, Vittorio Castellani, kom på besök.
Företaget Tourism in Sweden hade organiserat en intensiv matturné där italienaren gjorde ett stopp på bland annat Olof Viktors i Glemmingebro, Österlenkryddor i Köpingebro och Buhres fisk i Kivik.
Alla restauranger recenseras av Vittorio Castellani och kommer så småningom att publiceras i Italiens största matmagasin La cucina del corriere della sera.
Men varken Gustav Jönsson eller Haris Hadzajlic var särskilt nervösa inför italienarens dom. – Nej, det känns mest som en rolig utmaning att han är här, sa Gustav Jönsson och hällde upp pumpasoppan som bjöds till förrätt.
Till huvudrätt serverades lammracks och måltiden avslutades med päron kokt i vitt vin, citron, vanilj och socker, cola- och nougatparfait samt chokladglass.
Och maten verkade tilltala Vittorio Castellanis vältränade smaklökar.
– Pumpasoppan var mycket smakrik, mycket god, sa han och berättade at bilden av det svenska köket börjar så sakteliga förändras i Italien.
– Många italienare förknippar Sverige med Ikeas köttbullar. Men Sverige börjar skapa sig en egen matkultur i och med att man använder sig mer av närproducerad mat. Och lokala råvaror är en viktig del av Drakamöllans koncept.
Det visar Haris Hadzajlic när han går ut i trädgården för att hämta den speciella blomma som ska smaksätta steksmöret till lammracksen.
–Det här är det bästa med landet. Man behöver bara gå utanför dörren för att hitta det man behöver.