Tilda är Tomelillas nya lucia

Onslunda Artikeln publicerades
Tilda Karlsson från Onslunda är årets lucia i Tomelilla.
Foto: Jenni Dahlgren
Tilda Karlsson från Onslunda är årets lucia i Tomelilla.

Tilda Karlsson från Onslunda är årets lucia. En gammal dröm som gått i uppfyllelse säger den målmedvetna tjejen som redan har framtiden utstakad.

Uttrycket många järn i elden passar ovanligt bra in på 17-åriga Tilda Karlsson, Tomelillas nya lucia. Förutom att hon går sista året på Bollerups naturbruksgymnasium har hon två jobb och håller på att ta sitt körkort.

– Jag har jobbat sedan jag var 15 år på Ingelsta kalkon och nu även i Vitabykiosken, säger Tilda Karlsson som också älskar att sjunga, baka, läsa och umgås med vänner på fritiden.

Hon går sista året på Bollerup där hon läser lantbruk/naturvetenskap och planen är därefter att plugga till sjuksköterska. När bästisen tar studenten ska de åka och ”backpacka” under minst ett år.

– Jag vill se världen! Tanken är att vi ska åka till USA, Nya Zeeland, Tokyo och Kina men det blir fler ställen. Och att vi ska jobba på vägen.

Målet är slutligen att bli psykoterapeut.

– I gymnasiet har jag lärt mig om djur och växtriket, som sjuksköterska blir det kroppen och så sist sinnet, det tror jag blir bra.

Tilda Karlsson har bott i Onslunda hela sitt liv och hon säger att hon trivs väldigt bra och gillar sin by. Förutom hennes mamma och pappa har hon en storasyster som dock aldrig var intresserad av luciatåg.

– Nej, jag är först. Jag har alltid gillat när man varit på julmarknaden och lamporna släcktes och luciatåget kom in. Redan när jag var 6-7 år sa jag till mina föräldrar att nästa år ska jag vara med (skratt). Så jag blev verkligen jätteglad när jag fick beskedet i början av veckan.

Hon är supertaggad på lucia och att tåga runt om i kommunen.

– Det blir omkring 25-30 uppträdanden och det med fem helt otroliga tjejer. Vi är lite färre i år, så vi får ta i mer, men jag tror att det kommer gå bra, säger Tilda Karlsson.