Traditionell vallfärd till Mariavall

Tomelilla Artikeln publicerades

Solen sken, fåglarna kvittrade och dikesgrenarna längs grusvägen vi vandrade på var fyllda av sommarblommor.

I bakgrunden ringde kyrkklockorna på Fågeltofta kyrka. Korna som betade i hagarna vi gick förbi stannade upp i sitt idisslande. De stirrade på den långa karavan av människor som plötsligt uppenbarade sig och gick förbi samtidigt som de mumlade någonting.

Sommarblommorna ersattes av höga träd och korna av vildsvin, vi såg visserligen inga, men de hade lämnat mycket tydliga spår. Pater Ingemar, som tillsammans med postulant Lave och oblat Daniel, ledde vandringen tyckte att han på andra sidan tjärnen vi passerade såg en stor rackare.

– Nä, sa någon, det kan inte vara ett vildsvin, den har ju lång hals.

– Det var nog ett rådjur, tyckte en annan.

Lave som gick i täten av följet bar ett träkors under vandringen från Fågeltofta kyrka till Mariavall.

Pater Ingemar, utrustad med en liten mikrofon gick också han i täten och efter honom en man som bar tillhörande minihögtalare i en specialtillverkad sele på ryggen.

En tradition

Dagen till ära var också biskop Anders Arborelius med på vandringen. Han skulle senare fira högmässa i Mariavalls kloster.

Ilonka Ratkov, Veronika Vasilcim och Maria Fredestad har kört från Ängelholm och Helsingborg för att vara med på vandringen. De har, precis som många andra, gjort vandringen till en tradition.

Rosenkransen

Maria har tidigare varit aktiv i svenska kyrkan men konverterat till katolicismen eftersom hon tycker att svenska kyrkan bara vänder kappan efter vinden och efter vad som är modernt.

Hon, liksom de flesta andra, håller ett radband i handen.

I katolska traditionen är den vanligaste radbandsbönen den så kallade rosenkransen som är uppdelad i olika dekader. En är ”Fader vår”, en annan ”Var hälsad Maria” och därefter ”Ära vare Fadern”.

Som ett mantra

Och under varje dekad mediterar man över ett mysterium i Jesu och Marias liv. Pater Ingemar ledde bönerna och psalmsången men alla var djupt engagerade.

Bönerna upprepades nästan som ett mantra, ”Hell dig, Maria full av nåd. Herren är med dig. Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt, Jesus. Heliga Maria, Guds moder, bed för oss syndare nu och i vår dödsstund. Amen.”

– Jag tycker det är fantastiskt att gå här och uppleva denna vackra natur samtidigt som jag ber och mediterar, säger Helena Gerdmer som också konverterat till katolicismen. Här går jag och ber rosenkransen samtidigt som jag vet att människor runt om i världen gör det samma just nu.

– Jag tycker att det är högre tak i den katolska kyrkan och så älskar jag liturgin, säger hon.

Väl framme på Mariavall bjöds deltagarna på drick och tilltugg. De flesta hade picknick med sig men den fick vänta till efter högmässan.