Tullen gjorde storbeslag av tobaksspill

Tomelilla Artikeln publicerades

När polisen och tullen gjorde en tobaksinspektion i Tomelilla kommun beslagtog tullen 28 kilo råtobaksspill i en butik. Tullen är mycket förtegen om ärendet som är under utredning.

Foto: Jessica Gow/TT

Det var enligt Tomelillas kommunpolis Mikael Svensson i början av veckan som tullen och polisen gjorde en tobaksinspektion i olika butiker i Tomelilla kommun.

Och då beslagtogs en större mängd råtobaksspill, hela 28 kilo, enligt polisen.

Att rulla egna cigaretter av så kallat råtobaksspill – som finns att köpa för kring en hundralapp för 300-400 gram – är något som blivit populärt bland kostnadsmedvetna rökare.

Problemet är att det bara är råtobak och tobaksspill för snustillverkning som egentligen kan säljas så billigt. För all tobak som är avsedd att rökas är numera belagd med en punktskatt på nästan 1900 kronor kilot.

Frågan om huruvida ”tobaksspillet” alltså är röktobak eller inte, hur och när det köpts in av den som säljer det, eller om det handlar om olovligt tillverkad röktobak (något som flera personer i Västsverige nyligen dömdes för) blir därför viktig för att avgöra om det begåtts något olagligt.

På Tullverket i Skåne bekräftar man att ett beslag gjorts – men då det är ett pågående ärende hos tullen vill jourhavande befäl där inte berätta mer för närvarande.