Annons

Tulpanpionjär på Österlen hyllad med stipendium

När Kungliga Skogs- och lantbruksakademien hade sin årliga baluns i Stockholm i måndags var Joakim Svensson från Lunnarp en av dem som fick ta emot stipendium ur kronprinsessan Victorias hand. Han belönas bland annat för gårdens satsning på svenskodlade tulpanlökar.
Lunnarp • Publicerad 29 januari 2019
På måndagskvällen var Joakim Svensson en av dem som fick ta emot stipendium, ur Kronprinsessan Victorias hand.
På måndagskvällen var Joakim Svensson en av dem som fick ta emot stipendium, ur Kronprinsessan Victorias hand.Foto: Kungl. Skogs- och lantbruksakademien.

Strax öster om Lunnarp finns sedan 2015 Österlens första tulpanodling på friland i modern tid. I maj lyser fälten i starka färger. Men det är främst för lökarnas skull som som Joakim Svensson, som driver Lunnarps Jord och Fjäder AB tillsammans med sambon Malin Nilsson, satsat på tulpanodling – lökarna säljs på hösten i en egen gårdsbutik.

När Joakim Svensson nu fått ta emot Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100 000 kronor så är det för hela gårdens verksamhet, där växtodling och kalkonuppfödning utgör basen.

Annons

Dessutom kompletteras det med att Joakim är återförsäljare för ett belgiskt företag som säljer redskap till kompaktlastare, med direkt leverans från Belgien till kunderna så att man slipper all lagerhållning.

Joakim Svensson i sin tulpanodling utanför Lunnarp i maj 2017 då YA skrev om verksamheten.
Joakim Svensson i sin tulpanodling utanför Lunnarp i maj 2017 då YA skrev om verksamheten.Foto: Ulrika Wangel

Och i akademins motivering beröms, utöver satsningen på tulpaner, också gårdens satsning på ny ventilation och flispanna, som gett både besparingar och miljövinst – och den allmänna entreprenörsandan.

Framöver väntar nu en utökning av tulpanodlingen, som går under namnet Österlen Tulpaner, berättar Joakim Svensson för YA:

– I fjor var det uselt väder för tulpanerna, för torrt och varmt, men nu blir det nya tag längre fram i år.

De små sättlökarna planteras i oktober-november, på våren slås blommorna av, kring midsommar har bladen vissnat och lökarna tas upp för torkning och sedan försäljning framåt sensommar-tidig höst.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons