Ungdomar lockas till pengatvätt genom transaktioner via Swish

Tomelilla/Skåne Artikeln publicerades
Ungdomar lockas med pengar för att delta i pengatvätt via Swish.
Foto: Jessica Gow/TT
Ungdomar lockas med pengar för att delta i pengatvätt via Swish.

Kriminella personer lockar unga genom att betala några tusenlappar för att de ska överföra pengar via Swish-appen. Nu vill polisen varna för bedrägeriet, som inte enbart behöver handla om pengatvätt, utan också kan innebära att pengar skickas till terrornätverk.

Enligt polisen så förekommer en ny typ av bedrägeri där ungdomar lockas till brott genom Swishöverföring, och som bara behöver ta några minuter.

– Det kan ju verka lockande att tjäna några tusenlappar på bara några klick, men man vet inte vart de här pengarna kommer ifrån eller var de skickas, säger Mikael Svensson, tillförordnad kommunpolis i Tomelilla.

”Man vet heller inte vilka det är som tar emot pengarna, i värsta fall kan det handla om en terrororganisation”

Händelseförloppet ska vara följande: en okänd person frågar en ungdom på gatan om denne får sätta in en summa pengar via mobiltjänsten Swish. Sedan ”swishas” summan vidare till andra personer. Och för tjänsten får den som lånar ut sitt Swishkonto betalt.

– Det verkar enkelt men är olagligt, och handlar om penninghäleri från kriminell verksamhet av olika slag. Man vet heller inte vilka det är som tar emot pengarna, i värsta fall kan det handla om en terrororganisation. Det tror jag inte att ungdomarna förstår, säger Mikael Svensson som vill varna för att det är olagligt att flytta pengar på det här sättet.

Ämnet kom upp nyligen när polisen tillsammans med Sparbanken Skåne och Länsförsäkringar träffade sjundeklassare i Tomelilla. Bankerna håller koll på transaktioner av den här typen, och då kan Swishöverföringar av detta slaget upptäckas.

– Det ska ha hänt i Tomelilla och det vore bra om folk får reda på det här, säger Mikael Svensson.