Utegymmet invigdes av byborna

Tomelilla Artikeln publicerades

Ett 30-tal bybor samlades för att med äppelmust och snittar fira den formella invigningen av byns nya utegym. När det blågula bandet klipptes rungade applåderna.

Nu finns det inga ursäkter längre. Värmen är här, instruktionstavlan på plats och Brösarps utegym är slutligen formellt invigt. Den som laddar ner QR koden kan dessutom via mobiltelefonen se en instruktionsfilm om de bästa sätten att utnyttja redskapen. Men eftersom Elna Lindkvist, ordförande i GF Spänst, var på plats körde hon ett litet instruktionspass.

- Man behöver inte göra övningarna så avancerat, med små medel får man också bra träning, visade hon.

Leaderprojekt

Bakom träningsplanen och intill idrottsplatsen ligger gymmet som snickrats till av Fabian Rimfors och två andra Brösarpsbor. Utegymmet är en del av Leaderprojektet "Brösarp - med naturen som lockbete" som startades 2010 och som avvecklades i vintras. Även om gymmet blev klart redan i höstas beslutade man av vädermässiga skäl att vänta med den formella invigningen tills det var redo att utnyttjas för fullt.

- Det var egentligen början på Leaderprojektet som hockeyrinken, ur- och skurförskolan, ledrenoveringen och Brösarps nya hemsida också har varit en del av. GF Spänst tar hand om skötseln men det har varit ett samarbete med många inblandade, säger Fabian Rimfors.

Han säger att de därmed lyckades få ner kostnaden till omkring 10 000 kronor, vilket bara är en bråkdel av vad det annars skulle ha kostat.

- Det här är faktiskt det första utegymmet på Österlen.

Möjligheten att träna gratis, på ett mindre kravfyllt sätt och få en mångsidig träning på köpet tror han är faktorer som ska locka träningssugna. Gun Britt Johansson, som administrerat Leaderprojektet och numera jobbar med ett annat projekt - Backaleden - tycker att det bästa med arbetet har varit glädjen.

- Vi har så himla roligt!