Utkiksplats ska byggas vid laxtrappa

Tomelilla Artikeln publicerades

Laxtrappan vid Välabäcken är okänd för många Tomelillabor. Det vill kommun-ekolog Per Carlsson få ändring på.

Ett team från Gröna jobb kommer i dagarna bygga en utkiksplatta där allmän-heten ska kunna beskåda när laxarna leker.

– Laxtrappan är alldeles för otillgänglig eftersom man bara kan ta sig fram till den via den snåriga skogsbacken, säger Par Carlsson.

På andra sidan ån ligger reningsverkets dammar vars område är avstängt på grund av olycksrisken. Tanken med utsiktsplattan är att det ska finnas en bänk och en skylt med information om trappan och laxarna.

– Jag tänker mig även att det ska finnas information om varför man byggt trappan, säger Per Carlsson.

Om vädret tillåter det kommer trappan att vara klar om en månad. Per Carlsson tänker sig att trappan är en första etapp där steg två är att skapa en vandringsslinga i alsumpskogen nästa år. – Alsumpskog är ju Sveriges motsvarighet till regnskog och i den finns mycket information att hämta.

I området runt laxtrappan finns ingen normal skötsel utan naturen är mer eller mindre vildvuxen.

Trappan är i tio steg och cirka 30 meter lång, i den vandrar laxen uppåt för att leka och lägga rom.

– I varje trappsteg finns en hålighet där laxen tar sats och dyker ned i innan den hoppar upp till nästa avsats. Jag har själv sett laxar här och det är en mycket trevlig naturupplevelse.

Hur plattformen ska utformas är ännu oklart men Per Carlsson räknar med att gröna jobbarna löser det tekniska. Laxen leker sent i år, förmodligen mellan oktober och december.

– Men det är höga flöden och pålandsvind så det skulle inte förvåna mig om de kommer snart.

Än finns det alltså tid att se laxarna i lekartagen. – Jag ser projektet som en del av folkbildningen och jag vet att det är många dagis och skolor som kommer hit ibland. Men det är nog fortfarande ganska okänt för folk att vi har lekande laxar i Tomelilla också, säger Per Carlsson.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

jenni.dahlgren@allehandasyd.se