V och MP utesluter samarbete med SD

Tomelilla Artikeln publicerades

Glädjen och besvikelsen är stor i V och MP efter valet. Vänsterpartiet är glada för sitt extra mandat, lika besvikna är MP över att ha har tappat ett. Gemensamt för bägge partierna är bedrövelsen över SD:s framgångar och övertygelsen att man inte kommer att ingå något samarbete med Sverigedemokraterna.

Mona Nihlén (V), tillsammans med Socialdemokraterna när V och S presenterade sitt budgetförslag för 2018.
Foto: Mattias Lundvall
Mona Nihlén (V), tillsammans med Socialdemokraterna när V och S presenterade sitt budgetförslag för 2018.

Efter att det stått klart att V gått från ett till två mandat, och MP med det omvända det vill säga förlorat ett mandat, säger gruppledarna till YA att man har blandade känslor efter att valresultaten presenterats. Framför allt är bägge partierna besvikna på Sverigedemokraternas framgångar.

– Vi är väldigt nöjda över vår valrörelse, både lokalt och regionalt har vi gjort ett fint val, men vi är bedrövade över SD. Samtidigt så känns det som att vi är en motpart, säger Mona Nihlén (V).

Mikael Holmberg från Miljöpartiet Tomelilla till vänster.
Foto: Jenni Dahlgren
Mikael Holmberg från Miljöpartiet Tomelilla till vänster.

Hos Miljöpartiet är det mer dämpade känslor efter veckan som gått.

– Vi förlorade ett mandat i Tomelilla så det är ju inget superresultat direkt. Spontant känns det som att det handlar mycket om partiet på riksnivå, vilket säkert slagit igenom en hel del när folk röstat, och att det generellt blåser en hel del högervindar. Men visst är det en läxa att lära, säger Mikael Holmberg (MP).

Hur den nya mandatfördelningen kommer att påverka deras partier under den kommande mandatperioden är det svårt att svara på i nuläget. Detta eftersom de inte vet hur det framtida styret kommer att se ut.

– V har ett bra samarbete med sossarna och med ett mandat ytterligare får vi möjlighet att påverka mer, säger Mona Nihlén.

– Det är för tidigt att säga hur konstellationen blir så vi får först se vart vårt mandat landar, säger Mikael Holmberg,