Välkänd korvaluda vid väg 19 till salu

Skåne-Tranås Artikeln publicerades
Interiör från kiosken när den var i drift 2016.
Foto: Foto: Mäklargården
Interiör från kiosken när den var i drift 2016.

Nu ligger korvaludan från 50-talet i Skåne-Tranås ute till försäljning. Medföljer gör ett bostadshus i blommig retrostil – för den som vill.

Har du någon blivit glass- eller korvsugen längs väg 19 är chansen stor att du har stannat till vid kiosken i Skåne-Tranås för att stilla behovet. Men i våras gick den tidigare kioskägaren ur tiden och kioskens framtid var oklar.

I somras annonserade den förre ägarens dotter på sociala medier efter någon som ville ta över verksamheten. Nu har familjen istället bestämt sig för att sälja både kiosken, och bostadshuset från 1933, som ligger intill.

Kiosken är ett välkänt stopp längs väg 19.
Foto: Foto: Mäklargården
Kiosken är ett välkänt stopp längs väg 19.
Interiör från kiosken när den var i drift 2016.
Interiör från kiosken när den var i drift 2016.

Från början drevs lanthandeln i byn, och kiosken, av samma ägare, berättar mäklaren Roland Ekström på Mäklargården. Än idag går det en gång genom trädgården mellan de båda husen. Idag är det dock butiken Längorna som håller till i den gamla lanthandeln på Tranes torg. Kiosken tros vara byggd någon gång under 50-talet och är cirka 12 kvadratmeter stor, uppskattar Roland Ekström.

Han lade ut annonsen den 17 oktober och har märkt av ett stort intresse för fastigheterna.

– Jag hoppas att det är någon som tar hand om kiosken, den har alla möjligheter tack vare läget. Det finns ingen annan kiosk längs väg 19 mellan Degeberga och Svampakorset i Tomelilla. Folk åker ofta den vägen, det är ju pulsådern på Österlen, säger han.

Kiosk och bostad säljs tillsammans eller var för sig, det är två separata fastigheter. Begärt pris för bägge fastigheterna är 1 450 000 kronor. Bostadshuset är på 140 kvadratmeter och har fem rum och kök, enligt bostadsannonsen.

Ett av sovrummen i bostadshuset.
Foto: Galina.Lalova@hotmail.com
Ett av sovrummen i bostadshuset.

– Marknadsvärde på kiosken är cirka 600 000 kronor, men det är inte i första hand kioskbyggnaden utan möjligheterna och läget som är värt något, säger Roland Ekström.

Han berättar att det finns utrymme i detaljplanen för att bygga något större på kiosktomten. Det finns också en ritning på ett förslag till en ny kiosk, som nya ägaren gärna får med sig, säger Roland Ekström.

All kioskinredning ingår, men alla tillstånd för att få driva verksamheten måste sökas på nytt, påpekar mäklaren. Bilderna på interiören är tagna 2016 när kiosken var i drift.

– Allt funkar men det är gammalt. Men man kan säkert driva den som den är en sommar för att få in lite pengar. Den har drivits med god vinst tidigare, säger Roland Ekström.