Vanvårdade höns saknade stjärtfjädrar – ägare skyllde på mårdattack

Tomelilla Artikeln publicerades
Höns vanvårdades i trånga och smutsiga burar. (Dessa höns är dock från en annan gård).
Foto: Staffan Lindbom
Höns vanvårdades i trånga och smutsiga burar. (Dessa höns är dock från en annan gård).

En man i 70-årsåldern döms för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Trots att mannen hade djurförbud förvarade han höns i trånga burar utan sittpinnar och reden.

Det var en av länsstyrelsens djurskyddsinspektörer som upptäckte att 70-åringen hade ett femtontal höns i för små och smutsiga burar våren 2016. Hönsfåglarna hade inte tillgång till sittpinnar, rede eller rent dricksvatten och hönsen var smutsiga och hade avskavda fjädrar.

Enligt 70-åringen var det en mård som hade angripit hönsen vilket var anledningen att de satt i burarna. Han har också motsatt sig att de inte fått vatten, utan hävdat att det bara var vid just det tillfället som det föreföll sig så.

Dock hade mannen inte tillstånd att ha några djur eftersom han tidigare fått djurförbud. Enligt förbudet hade han bara lov till att ta hand om ett mindre antal nötkreatur samt hund och katt.

Nu när tingsrätten tittat närmare på fallet konstaterar rätten att mannen tidigare dömts för djurplågeri 2013, vilket lett till djurförbudet. Och man säger i domen att hönsen utsatts för vanvård och därmed lidande.

Att 70-åringen uppgett att hönsen bara placerats i burarna under tio dagars tid, på grund av mårdattacken på hönsen, lämnar man ingen hänsyn till.

Detta eftersom mannen enligt djurskyddsinspektören ändrat sin historia från det han tidigare sagt under inspektionen på plats. Mängden gödsel i burarna tyder också på att hans senare uppgifter inte stämmer, däremot anser man inte att det går att bevisa att hönsen inte fått tillräckligt med vatten.

Nu döms mannen till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor.