Vårdcentralen slås samman med Sjöbos vårdcentral

Tomelilla Artikeln publicerades

Från och med den första september blir Sjöbos vårdscentralschef även chef för vårdcentralen i Tomelilla. Omorganisationen ska lösa de bemanningsproblem som Tomelilla dragits med under flera år.

Förändringen innebär att Cerny Eriksson slutar som chef för vårdcentralen i Tomelilla.

- I dag är min sista dag och efter semestern börjar jag som verksamhetschef på Lineros vårdcentral i Lund.

Bakgrunden till omorganisationen är att vårdcentralen länge varit underbemannad, genom att få förstärkning från Sjöbos läkare hoppas man få bättre kontinuitet för patienterna.

- Som så många orter har vi problem med läkarrekrytering till kommunen och eftersom man har bättre bemanning i Sjöbo valde förvaltningsledningen att i samma veva förändra organisationen, säger Cerny Eriksson.

Camilla Hallin, är barnsköterska och facklig representant i vårdförbundet, säger att den ständiga underbemanningen gjort att man haft dyra hyrläkare och personalen fått extra arbetsbelastning.

- Det här känns bra för vår del, även om det känns tråkigt att Cerny ska sluta. Han har varit en jättebra chef, säger Camilla Hallin.

Nu ska läkarstaberna på de båda enheterna Tomelilla och Sjöbo slås samman och ett regelbundet utbyte kommer att ske även när det gäller andra yrkeskategorier. Därmed kommer hyrläkarberoendet direkt att upphöra och den haltande ekonomin bli bättre.

- Hyrläkarna har stått för merparten av Tomelillas underskott som legat på cirka 1-2 miljoner kronor om året, säger Per Olsson, verksamhetschef för Sjöbo vårdcentral.

Anledningen till att Sjöbo inte brottas med rekryteringsproblem handlar enligt honom om insatser under lång tid.

- I Sjöbo har vi under många år jobbat upp en arbetsmiljö som gör att många stannar kvar efter utbildningar. Vi är också en större arbetsplats med 13 300 listade kunder jämfört med cirka 5 000 i Tomelilla, säger Per Olsson.

För att två vårdcentraler ska dela på en chef tillsätter man enhetschefer som ska ta hand om praktiska saker såsom bemanningsschema och lönesamtal.

Cerny Eriksson säger att han slutar med blandade känslor.

- Det är klart att man säkrar arbetssituationen, men visst är det trist att sluta. Jag har verkligen trivts under det året jag jobbat här.