"Varför kan han inte bo här?"

Tomelilla Artikeln publicerades
– Jag låser inte dörren för honom, jag gör det bara inte, säger familjehemsföreståndaren Ingela Nilsson i Tomelilla som driver familjehemmet tillsammans med sin man Rolf. Till vänster Khodi Ebrahimi och hans flickvän Erika Jönsson.
Foto:Michael Tjelder
– Jag låser inte dörren för honom, jag gör det bara inte, säger familjehemsföreståndaren Ingela Nilsson i Tomelilla som driver familjehemmet tillsammans med sin man Rolf. Till vänster Khodi Ebrahimi och hans flickvän Erika Jönsson.

Khodi Ebrahimi kom blodig och trasig till familjehemmet i Tomelilla. I dag är han välfungerande och går i skolan, men Hässleholms kommun vill flytta tillbaks honom mot hans vilja. Istället anmäler man familjen som olämplig.

Khodi Ebrahimi kom akut placerad från ett HVB-hem i Hässleholm för tio månader sedan, frustrerad och ångestriden.

– Minns du, du var arg, blodig, ledsen och frustrerad när du kom hit, säger Ingela Nilsson och vänder sig till Khodi som nickar i sin bakvända keps.

Khodi Ebrahimi kom till Sverige för två år sedan och firar sin 17:e födelsedag i oktober. I Hässleholm hamnade han med ett gäng afghanska killar som missbrukade droger, alkohol och levde destruktivt.

Nu vill kommunen flytta tillbaks honom igen, men Khodi vill inte återvända och familjen Nilsson låter honom stanna. För detta har Hässleholms kommun i dagarna anmält familjehemmet enligt socialtjänstlagen.

– Jag vill absolut inte tillbaks dit, säger Khodi Ebrahimi. Då vet jag inte vad som händer.

I april i år sa Hässleholms kommun upp platsen hos familjen Nilsson. 5 maj var sista dagen, men Khodi valde att bo kvar.

– Vi har erbjudit Hässleholm att han kan bo hos för samma ersättning som de betalar på deras andra boenden, säger Ingela Nilsson. Tidigare har vi haft en högre ersättning som konsulentstött boende, men det handlar inte om pengar egentligen, han får gärna bo här gratis också, bara han slipper flytta.

– Vissa barn fastnar mer än andra, säger Ingela Nilsson som berättar att hon och hennes man har sonderat möjligheten att adoptera Khodi.

– Men det är svårt eftersom de biologiska föräldrarna måste godkänna. Men de dog när Khodi var liten och han har ingen kontakt med sina släktingar.

Enligt Ingela Nilsson har även Khodi Ebrahimis gode man betett sig underligt.

– Först sa han att vi var det bästa familjehem som han någonsin hade sett, men nu har han vänt sig emot oss. Och han skickar märkliga sms till Khodis flickvän.

16-åriga Erika Jönsson från Sösdala utanför Hässleholm har varit ihop med Khodi i nästan två år. Hon visar några sms från Khodis gode man. "Du har tystnadsplikt Erika i förhållande till nuvarande familjehem. Detta måste du inse... inte ett ljud till nuvarande FH"

– Detta stämmer inte alls, säger Ingela Nilsson. Hon har ingen tystnadsplikt alls. Dessutom tycker jag det är märkligt att man skriver så till en 16-årig tjej.

Än märkligare kan man tycka är att han undertecknar sms:et med "Kram din XX".

YA har försökt att nå den gode mannen i Hässleholm utan att lyckas. Smsandet har fortsatt och Erika visar ett sms skrivet klockan 03.09 natten till fredag apropå om Khodi får åka till Danmark eller ej. "Jag får reda på om Khodi åkt till Danmark. Då vet jag vad som händer. Då får du stå till svars för vad som händer honom."

– Det är ju rena hot, säger Ingela Nilsson. Jag håller på att skriva till Överförmyndarnämnden så att Khodi kan få en ny gode man.

YA har även sökt ansvariga på Hässleholms kommun utan resultat.