Veganska matlagningstips för nyfikna: ”Vad tar man istället för parmesan?”

Andrarum Artikeln publicerades
Marie Bäckström från Ystad hoppas få med sig tillräckliga verktyg för att kunna laga en helvegansk meny på hemmaplan.
Foto: Mattias Lundvall
Marie Bäckström från Ystad hoppas få med sig tillräckliga verktyg för att kunna laga en helvegansk meny på hemmaplan.

Hur får man till pannkakor utan ägg, eller en ostsås utan ost?

Svar på de frågorna fick deltagarna i kursen ”Nyfiken vegan” på Tastecelebration residence.

Det har snart hunnit gå ett år sedan Isabel Brummer och hennes make Joost ter Waarbeek slog upp portarna till Tastecelebration residence på Jägmästarebostället vid Christinehof. Och nu i februari drog matkreatören igång med sin kursverksamhet – ett av de många ben som verksamheten står på.

I helgen var det fullt ös, då ett 20-tal deltagare fick lära sig mer om grunderna i vegansk matlagning.

Isabel Brummer är svår att benämna med en enda titel. Förutom att hålla i matlagningskurser driver hon hotell och restaurang, bloggar om mat, skriver recept och översätter kokböcker, med mera.
Foto: Mattias Lundvall
Isabel Brummer är svår att benämna med en enda titel. Förutom att hålla i matlagningskurser driver hon hotell och restaurang, bloggar om mat, skriver recept och översätter kokböcker, med mera.

– Vegansk mat är väldigt i ropet, av många anledningar, säger Isabel Brummer när hon väl lyckats ta ett steg tillbaka från köket, där frågorna haglar från kursdeltagarna.

– Antingen om det rör sig om allergier, andra hälsoskäl eller ideologi – många känner någon som äter veganskt och plötsligt står man där i köket och vet inte hur man ska gå till väga för att få till den där tårtan.

Isabel tipsar!

Så kan du ersätta ägg i matlagningen

Salta rätter: Använd kikärtsmjöl

”Till exempel i en omelett eller tortilla”

Bakning: Använd banan eller äppelmos

”Alla gillar inte den tydliga banansmaken, då går det utmärkt med äppelmos eller vinäger och bikarbonat”

Visa mer...

Idén med just den här kursen är att man med hjälp av Isabels recept ska få prova på att laga en mängd varierade rätter – för att på så sätt få en god inblick och kunna fortsätta laga veganskt hemma.

– Maten vi lagar är vardaglig men absolut inte husman, det är inte min grej. Det är snarare en världsomsegling, säger Isabel Brummer.

Hela 14 recept fick deltagarna laga sig igenom. Alltifrån pannkakor med tryffelsallad till chokladmousse med silkestofu.
Foto: Mattias Lundvall
Hela 14 recept fick deltagarna laga sig igenom. Alltifrån pannkakor med tryffelsallad till chokladmousse med silkestofu.

Flera av rätterna innehåller tofu – en ofta utskälld ingrediens som kan vara svår att få till för en nybörjare.

– Tofu är en ganska vanlig hatgrej när det kommer till vegansk mat, folk säger ”det smakar inget”, och därför vill jag visa hur det kan smaka, säger Isabel Brummer.

Sofie Bredahl och Fredrik Nilsson smakar av sin morotssallad med svarta senapsfrön och mynta – som serverades tillsammans med tofu med smaker från det marockanska köket.
Foto: Mattias Lundvall
Sofie Bredahl och Fredrik Nilsson smakar av sin morotssallad med svarta senapsfrön och mynta – som serverades tillsammans med tofu med smaker från det marockanska köket.

Engagemanget på kursen går det inte att ta miste på. Någon ropar efter mer lök, en annan rostar senapsfrön för tredje gången – ”gör om, gör rätt” – och det mixas, hackas, steks och grillas på alla håll och kanter i köket, som nätt och jämt rymmer tolv deltagare åt gången.

”Vad tar man istället för parmesan?”

Marie Bäckström från Ystad försöker laga mycket vegetariskt hemma, och har även gett sig på en del veganska rätter.

– När jag fyllde år senast skulle jag ha en helvegansk meny men det faller alltid på någon rätt, i det här fallet var det risotton – vad tar man istället för parmesan?

Svaret har givetvis Isabel Brummer:

– Man kan ta näringsjäst, det har en lite ostig smak. Man kan också blanda det med cashewnötter som man rostat och lite salt.

Foto: Mattias Lundvall
Foto: Mattias Lundvall