Annons

”Vi vill varken ha provborrning eller något dagbrott”

En av de lantbrukare som kan få borrhål på sin mark i vinter om allt går enligt Scandivanadiums planer är Gert Jönsson – som hoppas att det varken blir provborrning eller framtida dagbrott på hans ägor i det småbrutna och artrika landskapet strax utanför Onslunda.
Onslunda • Publicerad 11 november 2018 • Uppdaterad 12 november 2018
Vid stenröset i bakgrunden, vid träden, ligger Gert Jönssons naturbetesmark – där Scandivanadium planerar att provborra efter vanadin.
Vid stenröset i bakgrunden, vid träden, ligger Gert Jönssons naturbetesmark – där Scandivanadium planerar att provborra efter vanadin.Foto: Ulrika Wangel

Handlingarna i arbetsplanen från Scandivandium Ltd ligger på bordet hos Gun och Gert Jönsson på Stenåsa gård sydost om Onslunda. De är några av flera lantbrukare i trakten på vars mark företaget vill provborra efter vanadin.

– Vi vill varken ha någon provborrning eller något dagbrott, grundvattnet är en resurs som inte går att sätta pris på, säger Gert Jönsson – som senare visar YA platsen ute i en betesmark där borrhålet är planerat.

Gert och Gun Jönsson på Stenåsa gård är mycket oroade över planerna på provborrning i trakten –både för jordbrukets, grundvattnets och naturlivets skull. I det småbrutna landskapet strax söder om Onslunda finns bland annat gott om fladdermöss och grodor, berättar de.
Gert och Gun Jönsson på Stenåsa gård är mycket oroade över planerna på provborrning i trakten –både för jordbrukets, grundvattnets och naturlivets skull. I det småbrutna landskapet strax söder om Onslunda finns bland annat gott om fladdermöss och grodor, berättar de.Foto: Ulrika Wangel
Annons

Den senaste tiden har de ägnat en hel del tid åt att träffa grannar och diskutera och ta reda på mer om hur de kan göra, berättar de.

– Vi följer det LRF gått ut med om hur man kan agera i det här läget, säger Gert Jönsson – som minns hur Boliden på 70-talet ville bryta uran på hans mark, i det så kallade Projekt Kambrium.

Både han och hustrun tycker att minerallagstiftningen, som gör Sverige till ett billigt och attraktivt land för prospektering, men kraftigt begränsar markägares rättigheter, är föråldrad.

– Det är ju lagstiftning från 1600-talet, när kungen kunde bestämma själv och behövde ha in pengar till staten, säger Gun Jönsson – och maken konstaterar:

– Om jag vill flytta en sten i ett stengärde är det världens ståhej och nästan omöjligt. Men de kan komma och borra på min mark utan att jag har något att säga till om.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons