Vildare smaker på årets matfest

Brösarp Artikeln publicerades
Titti Qvarnström, har en stjärna i Guide Michelin, och är årets profil som ska laga mat för alla sinnen på Bengtemölla. Maten och drycken var en av anledningarna att New York Times listade Skåne som ett av världens toppresemål 2016, vilket festivalen ser som ännu en morot till att expandera.
Foto:Jenni Dahlgren
Titti Qvarnström, har en stjärna i Guide Michelin, och är årets profil som ska laga mat för alla sinnen på Bengtemölla. Maten och drycken var en av anledningarna att New York Times listade Skåne som ett av världens toppresemål 2016, vilket festivalen ser som ännu en morot till att expandera.

Det vilda står i fokus på den tredje upplagan av Skånes Matfestival. Det gör även hållbarhet och innovation, och i fredags hölls det första uppstartsmötet på Backakrogen.

Den 20-22 maj är datumet för Skånes Matfestival 2016 och med två festivaler i bagaget har man blivit varm i kläderna.

Det är Smaka på Skåne och Livsmedelsakademin som står bakom festivalen som initierades av Anders Cederberg. Och festivalgeneral Charlotta Ranert välkomnade bybor, aktörer, politiker med flera på Backakrogen genom att berätta att festivalen nu mer eller mindre kan räknas som årligen återkommande. Samt att man aldrig tidigare har haft så många sökande aktörer redan i januari.

– Vi välkomnar också vår nya huvudsponsor Bergendahls Food i regi av Citygross, sa Charlotta Ranert, inte så lite stolt.

– För oss är matsvinnet en viktig fråga men även färskvaruprofilen och att vi är den enda livsmedelskedjan som säljer hel gris och lånar ut grillstänger till kunderna. Vi får se hur vi rent praktiskt ska delta på festivalen, det är inte riktigt bestämt än, säger Peter Mårtensson på Bergendahls Food.

Det lokala engagemanget är minst lika viktigt, och det tredje året hoppas järngänget bakom festivalen att man ska kunna fokusera mer på det innovativa och dra hållbarheten ett snäpp längre.

Just hållbarhet är något som går hand i hand med årets profil, Guide Michelinkocken Titti Qvarnström, som också var på plats för att presentera sig.

– Som jägare tar jag stor ära i att ta till vara hela djuret och min personliga filosofi är just fokus på det lokala. Jag gillar aromatiska, vilda smaker med syra så så jag ser fram emot detta, sa Titti Qvarnström som ska ha en pop-up-middag på Bengtemölla under lördagen.

Tanken är också att festivalen ska växa utanför byn och man har planer på att satsa mer på alla workshops och att göra festivalen än mer inbjudande.

– Sedan vill vi gärna hitta på mer aktiviteter för barn och unga så alla idéer på det välkomnas. Det sköna med festivalen är stämningen, vi har ju också haft tur med vädret, vårt mål med 15 000 besökare kanske vi inte når upp till men 12 000 hoppas vi på, sa Charlotta Ranert.

Alla som vill delta på något sätt i vårens festival kan gå in på hemsidan för priser och information.