Annons

Vill ha utbyte med Turkiet

Kommunalråd Torgny Larsson (S) vill söka SIDA-pengar för ett utbyte med Alanya i Turkiet. Men oppositionsråd Leif Sandberg (C) är mycket kritisk. "Det handlar om en nöjestripp för politikerna", säger han.
Tomelilla • Publicerad 26 juli 2012
Kommunalråd Torgny Larsson (S) vill ta Tomelilla till Turkiet.
Kommunalråd Torgny Larsson (S) vill ta Tomelilla till Turkiet.Foto: 

När Torgny Larsson var på semester i Alanya i början av juli passade han på att besöka borgmästare Hasan Sipahioglu.

– Jag har besökt Alanya nästan årligen sen 1995. Där har skett en enorm utveckling, de ligger till och med steget före Tomelilla i vissa avseenden, säger han.

Annons

Torgny Larsson tror att Tomelilla och Alanya skulle kunna lära mycket av varandra genom ett utbyte.

– Jag tycker att Alanya och Tomelilla har mycket gemensamt. Vi har ett näringsliv som består av jordbruksprodukter och vi har en framstående matkultur liksom turkarna, säger Torgny Larsson och nämner Ingelsta kalkon och Daniel Berlin krog som exempel på framstående aktörer i Tomelillas näringsliv.

Alanya är en känd turkisk turistort med drygt 380 000 invånare. Staden omsätter årligen mer än 500 miljoner dollar i turistintäkter och har 6 miljoner övernattningar om året. Ändå tycker Torgny Larsson att Tomelilla kommun är jämförbar med badorten i Turkiet.

– Österlen har en genomströmning på en och en halv miljon turister om året. Vi pratar om lilla Tomelilla, men vi har ju närheten till Öresundsregionen också. Först och främst är turkarna ett vänligt folk som är positiva och lätta att komma nära, precis som Tomelillaborna, säger han.

Nästa onsdag ska Torgny Larsson träffa Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att diskutera möjligheten att få SIDA-pengar för ett utbyte. Blir det utbyte vill kommunalrådet att både kommunen, näringslivet och skolan ska vara med.

Men Leif Sandberg ser inga som helst likheter mellan Tomelilla och Alanya. Han tycker att ett utbyte mellan de två städerna vore helt meningslöst.

– Vi måste prioritera våra egna byinvånare. Om det hade handlat om en bergsby i Turkiet med liknande förutsättningar som Tomelilla hade jag kunnat förstå det. Men Alanya? Vem vill skicka sina barn till Alanya? Det är en turistmetropol med barer och nattklubbar. Jag kan inte se nyttan med det. Det blir en nöjestripp för politikerna, säger han.

Mest upprörd är dock Leif Sandberg över sättet som Torgny Larsson marknadsfört det hela på. Han betonar att om ett utbyte skulle bli aktuellt så är det ett beslut som ska fattas i kommunstyrelsen eller kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Torgny har gått ut med informationen om utbytet på kommunens intranät som om det vore ett faktum. Jag har blivit uppringd av personal som undrat. Det finns inget beslut klubbat. Det här handlar om ministerstyre och jag ogillar det starkt, säger han.

Även om projektet skulle få finansiering av SIDA tycker Leif Sandberg att det vore ett slöseri med kommunpolitikers och tjänstemäns tid. Han tycker inte heller att SIDA:s pengar ska användas till ett vänortsutbyte.

Annons

– Det är biståndspengar vi talar om, och de ska gå till demokratiprojekt, säger han.

Torgny Larsson tycker att det är för att tidigt att gå ut med kritik mot det föreslagna utbytet.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig kritiskt. Det är ett förslag och vi befinner oss i ett startskede, säger han.

Linda Nihlen
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons