Hotade festdeltagare med kniv – hävdar att det var ett skohorn

Tomelilla Artikeln publicerades
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Tingsrätten tror inte på den hot- och misshandelsåtalade 25-åringens förklaring: att det som andra uppfattade som en kniv skulle ha varit ett skohorn.

Nu döms mannen till villkorlig dom och samhällstjänst.

Det var på en fest i Tomelilla för ungefär ett år sedan som det framåt kvällen uppstod osämja mellan flera personer – något som nu lett till en dom i Ystads tingsrätt.

Värden bad en 25-årig man att lämna festen vilket han också gjorde – men lite senare kom 25-åringen tillbaka, med en kamrat som ”förstärkning”.

25-åringen hävdade att han hade tappat sin värdefulla ring på festen och krävde att värden och flera andra personer på plats skulle leta efter den. Annars skulle 25-åringen döda dem, ”slakta dem” eller ”hänga upp dem på väggen”, enligt vad värden och de andra uppgett om hur 25-åringen uttryckte sig.

De målsägande har i domstolen förklarat att de sett 25-åringen hålla i och vifta med en mindre kniv, modell fällkniv. Värden fick också ett slag i ansiktet och 25-åringen hotade med att han skulle ”plockas” om han ringde polisen.

Själv har 25-åringen hävdat att även värden var hotfull. 25-åringen medger att han kan ha råkat träffa värden i ansiktet av misstag, som en ren reflex, då han skulle knuffa till värden, men nekar i övrigt till brott.

Och när det gäller kniven rör det sig enligt 25-åringen istället om ett skohorn med nyckelring på.

Tingsrätten tycker dock, efter att ha tittat på skohornet ifråga, att det ”ser ut som en läderklädd rektangulär platta och saknar varje likhet med en kniv” – och tycker inte att förklaringen att skohornet skulle ha misstagits för en kniv är trovärdig.

Tingsrätten bedömer 25-åringens berättelse som att den ”saknar logik” och är svår att tro på – medan de andra lämnat samstämmiga och trovärdiga uppgifter om det som hänt.

25-åringen döms som skyldig till ringa misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Gärningarna anses ha ett straffvärde på två månaders fängelse, men eftersom 25-åringen inte tidigare dömts för några allvarliga brott blir det istället villkorlig dom och 60 timmars samhällstjänst.