Annons
Trelleborg

Förnedrande prisutdelning under studentbal

Vid årets studentbal utsågs ”årets fuckgirl.” Personer på plats kallar det förnedrande och elakt. Söderslättsgymnasiet har polisanmält händelsen.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2018 • Uppdaterad 22 oktober 2018
Arkivbild. Söderslättsgymnasiet.
Arkivbild. Söderslättsgymnasiet.Foto: Tomas Nyberg

Under Söderslättsgymnasiets studentbal i år genomfördes en prisutdelning som skolledningen inte blivit informerad om. En kille och en tjej skulle krönas till två nedvärderande titlar, ”årets fuckboy” respektive ”årets fuckgirl.”

En anonym källa som var på studentbalen har berättat för Trelleborgs Allehanda att hela nomineringen och prisutdelningen upplevdes som förnedrande, hånande och elak. Enligt källan upplevdes nomineringen av tjejen som särskilt förnedrande och anspelade på att hon var lättfotad, medan killen framställdes som en charmör.

Annons

Tjejen som nominerades kontaktade efter händelsen skolan, och en av Söderslättsgymnasiets rektorer, Anders Wramnell, fick snart höra vad som hänt.

– Vi reagerade med bestörtning. Jag fick höra talas om vad som hänt på söndagen, dagen efter balen, och på måndagen samlade vi studentkommittén för att börja ta reda på vad som hänt.

Inte hela gruppen kände till händelsen eller att de kunde ta ansvar, men enligt Anders Wramnell uttryckte flera elever skuld eller delvis skuld.

– Vi startade en utredning om kränkande behandling och hade enskilda samtal med dessa elever. Men vi insåg snart att det är oerhört svårt för oss att peka ut någon ensam skyldig, säger Anders Wramnell.

Skolan polisanmälde kränkningen av tjejen. Polisen utreder det som ärekränkning.

– Vi som skola kan inte vara bestraffande organ i det här fallet, utan måste lämna det vidare till juridiken. Det här hade polisanmälts i vilket fall som, men hade utredningen tydligare visat en skyldig kunde vi även vidtagit andra åtgärder, säger Anders Wramnell.

Eleverna i fråga är fortsatt misstänkta i den pågående polisutredningen om kränkande behandling.

Under resterande studentaktiviteter jobbade skolledningen ännu hårdare med att vara vaksamma mot kränkande beteende.

– Jag har känt att vi länge haft ett bra samarbete mellan studenterna, skolledning, polis och andra inblandade. Därför känns den här händelsen så bitter. Vi har varit extra bestämda när det kommit till poängjakter, insparkar och studentflaken, säger Anders Wramnell.

Efter att skolans utredning om kränkande behandling inte kunde hitta en ensam skyldig vidtogs inga direkta åtgärder mot de misstänkta eleverna.

Annons

Anders Wramnell berättar att skolan kritiserats av föräldrar som vill se en bestraffning från skolans sida.

– Jag har full förståelse för föräldrarna, men vi har en roll definierad av skollagen och den ska vi hålla oss till, säger han.

Om några konkreta åtgärder ska tas inför kommande studentfiranden vet inte Anders Wramnell i dagsläget.

– Vi tror inte på att förbjuda balen eller andra studentfiranden i framtiden. Det finns flera studenter som är besvikna över att det här hände, och de ska inte straffas. Jag hoppas bara att de drar lärdom av den här händelsen, säger Anders Wramnell.

Den drabbade tjejen i polisanmälan har informerats i förväg om denna publicering, och givit sitt godkännande.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons