Trelleborg

GW övertygad om att Kim Wall blev mördad

Köpenhamn Artikeln publicerades
Foto:TT/Bax Lindhardt/Tom Wall

Kriminologen Leif GW Persson tog upp ubåtsfallet i tisdagens avsnitt av "Veckans brott". Han tror att Peter Madsen mördade Kim Wall genom att strypa henne.

Dansk polis misstänker att journalisten Kim Wall från Trelleborg dödades av uppfinnaren Peter Madsen i hans ubåt. I tisdagens avsnitt av SVT:s "Veckans brott" granskade kriminologen Leif GW Persson ubåtsfallet.

– Jag har varit övertygad sedan första dagen om att Peter Madsen mördade Kim Wall. Några andra förklaringar finns inte, säger han i avsnittet.

– Han saknar skador på sin kropp, så han måste ha överrumplat och oskadliggjort henne. Det är en vrickad jävel med en grov personlighetsstörning. Han är narcissist och grovt upptagen av sig själv.

Leif GW Persson åker i avsnittet båt längs samma sträcka som ubåten innan den sjönk – alternativt, om rättsteknikerna har rätt, sänktes.

– Allt talar för att det är han själv som sänker ubåten. Det är inte så vanligt att göra sig av med hela brottsplatsen, men han gör ett gott försök, säger han i "Veckans brott".

Han delar rättsteknikernas uppfattning om att Peter Madsens syfte var att röja undan bevis.

– Styckar man en kropp på en ubåt märks det. Saltvatten är förödande för sådana här bevis, men de danska teknikerna säger ju att de hittat teknisk bevisning ombord på ubåten som styrker vad man anfört – att Kim Wall blev styckad ombord.

Kriminologen berör även att någon har försökt sänka delar av Kim Walls kropp i havet med hjälp av järnrör.

– Dessa är av samma typ av rör som Peter Madsen har på sin verkstad för sin raketverksamhet, säger Leif GW Persson.

Han tror att brottet inte var planerat utan följden av ett infall Peter Madsen fick när de åkte ut med ubåten. På frågan varför Peter Madsen gjorde det svarar Leif GW Persson:

– Jag vet faktiskt inte, men trösten är att sådana som han inte är särskilt vanliga, de förekommer nästan inte. Det är en stor olycka att Kim Wall råkade ut för honom, annars hade hon levt i dag.