Annons
Nyheter

EU-utskott säger nej till Ceta

Kampen om handelsavtalet Ceta går vidare - nu med EU-parlamentet som främsta spelplats. En tuff strid väntar inför väntande omröstning i vår.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Även om EU:s medlemsländer och EU-kommissionen gladdes stort när avtalet undertecknades tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i oktober är ingenting ännu givet.

Tanken är att det så kallade Ceta-avtalet ska träda i kraft provisoriskt så fort som EU-parlamentet sagt ja.

Annons

Men när - och ens om - det sker är ännu inte klart.

Nej från utskott

För tillfället passerar avtalet genom en rad olika utskott i parlamentet, med klart olika syn på avtalet. I sysselsättningsutskottet valde man på torsdagen att skaka på huvudet.

Med röstsiffrorna 27-24 antogs ett yttrande om att Ceta-avtalet endast kommer att få marginella effekter på jobb och tillväxt och i stället kan leda till ökad ojämlikhet.

Ceta-motståndarna i parlamentet är glada.

"Avtalet medför allvarliga risker för vår förmåga att stärka skyddet för miljö och människor i framtiden och måste stoppas", säger Max Andersson (MP) i ett uttalande.

"Det innebär en delseger för demokratin. Nu hoppas jag att fler ledamöter vaknar upp och faktiskt ser vilka konsekvenser ett sådant här avtal kan få", heter det från kollegan Malin Björk (V).

Klart i februari?

Planen har tidigare varit att EU-parlamentet skulle kunna slutrösta om hela Ceta redan i december. Att talman Martin Schulz beslutat sig för att avgå har dock bidragit till att Ceta-röstandet skjutits upp för att inte riskera att spilla över på kampen om vem som ska efterträda honom.

I stället väntas den slutliga Ceta-omröstningen först vid parlamentets session i februari 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons