Annons
Nyheter

Förslag ska förbättra pensionen

Oseriösa rådgivare, ett fondutbud som knappt går att överblicka och få aktiva sparare - det är delar av kritiken mot premiepensionen. På måndag presenteras förslag till förändringar som kan få betydelse för din pension. Premiepensionen är den del av pensionen vi själva får placera i fonder.(TT)
Publicerad 25 september 2016

Premiepensionen är den del av pensionen vi själva får placera i fonder. Att spararna själva kan välja innebär att det kan bli stor skillnad i slutlig premiepension för dem som lyckats bäst respektive sämst, även om de betalat in lika mycket till systemet.

Dålig kunskap och lågt intresse gör också att sparare riskerar att hamna i klorna på oseriösa rådgivare, som tjänar pengar på att rekommendera fonder som kan vara dåliga och dyra.

Annons

Flera förslag

På måndag ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ta emot en utredning som ska ge förslag på hur förbättringar i systemet kan genomföras.

””

Utredningens huvudspår har varit att fondtorget och möjligheten att välja ska finnas kvar, men att AP7 Såfa ska framhållas som ett bra val för dem som inte är engagerade och pålästa.

Exempel på förändringar som varit på tapeten är vidare att minska antalet valbara fonder och särskilt begränsa dem med hög risk, och även att sparare måste bekräfta sina val med jämna mellanrum.

Som alternativ har utredaren också tittat på hur det i stället skulle funka med endast tio statliga fonder.

Avgiftstak

Parallellt med att premiepensionen har utretts har Pensionsmyndigheten på egen hand genomfört förändringar för att förbättra för spararna. 2014 infördes ett nytt avgiftstak för fonderna, för att få bort de dyraste alternativen som kan gröpa ur pensionen. Och från oktober i år har fondbolagen ett större ansvar för samarbetspartner, som ska minska spelutrymmet för oseriösa rådgivare.

Monica Zettervall påminner också om att det inte är nödvändigt att välja alls.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons