TT-Ekonomi

Oväntat få nya USA-jobb

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Det skapades 103 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn i USA under mars, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det var den lägsta jobbtillväxten i USA på ett halvår. Antalet nya jobb var färre än väntat.(TT)

Det skapades 103 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn i USA under mars, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det var den lägsta jobbtillväxten i USA på ett halvår.

Antalet nya jobb var färre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att det skulle skapas 193 000 nya arbetstillfällen, enligt en Reutersenkät.

Arbetslösheten låg kvar på 4,1 procent i mars, där den har legat under sex månaders tid. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång för arbetslösheten till 4 procent i mars, vilket skulle ha varit den lägsta nivån sedan december 2000 och den första nedgången på ett halvår.

Timlönerna steg med 0,3 procent i mars, mot väntade 0,2 procent. Det innebär löneökningar i årstakt på 2,7 procent, mot 2,6 procent i februari.

Enligt ekonomer krävs löneökningar i årstakt på minst 3 procent för att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) ska kunna nå sitt inflationsmål på 2 procent.