TT-Ekonomi

Läkemedelsbolag slutar marknadsföra opioider

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Det amerikanska läkemedelsbolaget Purdue Pharma som tillverkar läkemedlet Oxycontin har slutat marknadsföra opioiden. Bakgrunden är att marknadsföringen av beroendeframkallande smärtstillande har mötts av utbredd kritik.(TT)

"Vi har omstrukturerat oss och minskat vår kommersiella verksamhet betydligt och vi kommer inte längre att marknadsföra opioider för dem som skriver ut läkemedel", skriver företaget i ett uttalande.

Bolaget halverar antalet säljare samtidigt som företaget kommer att ha 200 säljare som ska fokusera på att marknadsföra opioidfria produkter.

I en våg av stämningar har delstater, län och kommuner anklagat läkemedelstillverkare för att sälja beroendeframkallande smärtstillande genom vilseledande reklam.

Alabamas justitieminister Steve Marshall hävdade i en stämningsansökan att Purdue Pharma förvrängt risker och fördelar med opioider, vilket möjliggjort att medicinen i högre utsträckning skrivs ut mot kronisk smärta.

En vanlig dag i USA hämtas över 650 000 recept på opioider - oftast värktabletter - ut på landets apotek. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna av opioider har minskat med en femtedel sedan 2012.