TT-Ekonomi

Ny rättegång mot Trustordömd

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Det har gått drygt 20 år sedan den uppmärksammade Trustorhärvan. Nu är en av huvudpersonerna, Thomas Jisander, tillbaka i rätten. På måndag börjar en rättegång där Jisander är åtalat för försök till grovt bedrägeri.(TT)

Det var 1997 som svenska medier fylldes med stora rubriker om Trustorhärvan, ett av de största ekobrotten i svensk rättshistoria. Hundratals miljoner kronor fördes från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som numera heter något annat, fälldes och dömdes till fängelse. Ett straff som han har avtjänat.

"Omfattande brottslighet"

Men nu ställs han inför rätta igen, anklagad för ett nytt bedrägeriförsök.

– Det handlar om omfattande och grov brottslighet. Det blir en lång och omfattande huvudförhandling, säger chefsåklagare Henric Fagher till TT inför rättegången.

Rättegången skulle ha börjat redan i slutet av september, men drar nu i gång på måndagen i stället.

Två åtalade

Jisander och en medåtalad, en man i 40-årsåldern, påstås via ett bolag hemmahörande i Göteborg ha vänt sig till norska Eksportkreditt och där ansökt om ett lån om omkring 120 miljoner svenska kronor. Till grund för låneansökan sägs de ha lämnat osanna uppgifter och därigenom försökt få Eksportkreditt att bevilja lånet. Åtalet gäller därför försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– De är två personer som handlar tillsammans och i samförstånd, som jag uttrycker det. De har haft ett gemensamt brottsupplägg, säger Henrik Fagher.

De åtalade männen förnekar brott.

– Han säger att han är oskyldig. Enligt honom handlar det om ett investerings- och utvecklingsprojekt, säger Jisanders försvarsadvokat Taavi Tuula.