Annons
Nyheter

"Nyttig förberedelse inför framtiden"

Svenstorps gård i södra Skåne står på tre ben: spannmål, sockerbetor och lök. Den här sommaren har ett av dem halverats. - Det är den sämsta skörden vi har fått, säger lantbrukaren Eva Karin Hempel.(TT)
Publicerad 20 augusti 2018

Hon hoppas att sommaren 2018 kan bli en väckarklocka, en påminnelse om att människan inte kan styra allt.

””

Skummigt öl

Annons

Spannmålsskörden blev i år bara hälften av det normala på gården söder om Vellinge, som Eva Karin Hempel drivit sedan 1983 tillsammans med maken Ingvar. Dessutom är kvalitén sämre på årets spannmål, konstaterar hon. Maltkornet har till exempel alldeles för hög proteinhalt, så hög att det blir svårt att göra öl på utan att det blir för skummigt.

Hur sockerbetorna blir vet de inte ännu. De tål torka bättre, men troligtvis blir det ingen normal skörd. Löken, som är gårdens specialitet, har bevattnats och trivts i värmen, så den delen av skörden kan bli normal.

Det finns lantbrukare som råkat betydligt värre ut, understryker Eva Karin Hempel.

””

Samla vatten

Eva Karin Hempel är inte alls säker på att hon kommer att slippa få uppleva fler somrar med ihållande chockvärme. Det gäller att vara förberedd på det värsta, till exempel samla vatten i dammar, bygga ut bevattningskapaciteten och kanske börja odla andra sorter. Lantbrukare måste också jobba aktivt med markens bördighet genom att dränera och höja mullhalten, konstaterar hon.

Trots den pressade lönsamheten inom svenskt jordbruk och klimatosäkerheten trivs hon med att driva lantbruk.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons