Annons
Nyheter

Spotifys hemliga färd mot börsen

Tolv miljarder kronor i förlust och ett ungefärligt värde på bolaget på i grova slängar 150 miljarder kronor. Risken är hög för hugade aktiespekulanter och informationen kring bolaget är nära noll. Det är dags för musikjätten Spotify att göra börsentré.(TT)
Publicerad 14 mars 2018

Det handlar om den största börsnoteringen av ett svenskt bolag sedan Telia. Men trots det, Spotifys ledning håller korten mycket nära kroppen. Förutom prospektet inför noteringen på New York-börsen, som väntas ske i början av april, lämnas ingen information i onödan. På torsdag ska det hållas en kapitalmarknadsdag för investerare.

””

När och hur?

Annons

Men när och hur torsdagens kapitalmarknadsdag ska presenteras är fortsatt hemligt. På webben, och på torsdagskvällen svensk tid, är det som läckt ut hittills.

””

Men det är knappast förtroendeskapande.

””

Det finns ett enormt intresse bland en aktieintresserad allmänhet för Spotifys börsnotering, men även bland användare av deras tjänster.

””

Enormt riskfyllt

Inför själva börsnoteringen är prisbilden av aktien mycket svårbedömd. Vid en så kallad direktnotering, som det här handlar om, har inget pris satts i förhand. Hur många av de befintliga ägarna som vill sälja finns det heller ingen information om.

””

I börsprospektet, som släpptes för några veckor sedan, finns historiska affärer nämnda. I februari var prisintervallet 95-127 dollar per aktie. På 177 miljoner aktier ger det ett indikativt värde på hela bolaget någonstans emellan 137-184 miljarder kronor.

Först, störst och kanske bäst räcker inte, inte ännu i alla fall för att försvara den skyhöga värderingen, och konkurrenterna flåsar i nacken.

””

Han pekar på att intäkterna per användare är alldeles för lågt. Antingen måste man skapa något slags eget innehåll, höja priset eller skapa värdeskapande tilläggstjänster. Exempelvis har strömningstjänsten Tidal ett dyrare abonnemang för bättre ljudkvalité. Apple Music har en "multiroom"-tjänst som säkerligen många Spotify-abonnenter skulle kunna betala extra för, resonerar Otterbeck.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons