TT-Ekonomi

Statlig utdelning föll med nära två miljarder

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Utdelningen från statliga bolag är alltid ett välkommet tillskott i statskassan, men i fjol föll utdelningen med nära två miljarder kronor, skriver Dagens Industri. Resultatet efter skatt slutade på en förlust på 4,7 miljarder för de 48 statliga bolagen.(TT)

Utdelningen från statliga bolag är alltid ett välkommet tillskott i statskassan, men i fjol föll utdelningen med nära två miljarder kronor, skriver Dagens Industri. Resultatet efter skatt slutade på en förlust på 4,7 miljarder för de 48 statliga bolagen. Pålitliga kassakor som Telia och Svenska Spel kunde inte väga upp för förlusterna i Vattenfall, Postnord och LKAB.

En av de få ljuspunkterna, i den annars långt ifrån muntra portföljen, är att det sammantagna värdet för bolagen växt till 510 miljarder, en ökning med 80 miljarder kronor. Framförallt är det sektorerna basindustri, energi och fastigheter som drar upp värdet.

– Det är glädjande att värdet på bolagsportföljen ökade markant efter flera år av minskade värden, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till tidningen.