TT-Ekonomi

Nedåt på börsen - Ericsson sänke

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Stockholmsbörsen låg på minus större delen av fredagen, tyngd av flera av storbolagen. Vid stängning hade OMXS-index gått ned 0,3 procent. Ericsson var det största sänket i kraft av sin indextyngd.(TT)

Ericsson var det största sänket i kraft av sin indextyngd. Bolaget föll tillbaka med 2,0 procent - en negativ rekyl efter torsdagens rusning i spåren av spekulationer om att amerikanska Cisco skulle kunna vara intresserat av att buda på den svenska telekomjätten.

Tobaksbolaget Swedish Match levde inte upp till vinstförväntningarna i sin kvartalsrapport. Att styrelsen föreslår en dubblad utdelning till ägarna, räckte inte. Aktien sjönk med 2,2 procent, men var tidvis nere under 4 procent.

En annan förlorare var Lundin Petroleum, minus 2,5 procent, bland annat sedan oljepriset sjunkit något. Mest av alla på storbolagslistan föll Fingerprint Cards, 6,0 procent ned.

Mot strömmen och bäst bland storbolagen gick indextunga Astra Zeneca, plus 1,2 procent. Bolaget har i en läkemedelsstudie nått goda resultat för behandling av bröstcancer.

De ledande Europabörserna stängde blandat. Londonbörsens FTSE-index gick upp 0,3 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index stängde oförändrat och Parisbörsens CAC-index backade 0,6 procent.